Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Παρουσίαση αξόνων οικονομικής διπλωματίας 2011 και απολογισμός πεπραγμένων 2010 από ΥΦΥΠΕΞ Σ. Κουβέλη

Παρουσίαση αξόνων οικονομικής διπλωματίας 2011 και απολογισμός πεπραγμένων 2010 από ΥΦΥΠΕΞ Σ. Κουβέλη

Παρουσίαση αξόνων οικονομικής διπλωματίας 2011 και απολογισμός πεπραγμένων 2010 από ΥΦΥΠΕΞ Σ. Κουβέλη Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, ο ΥΦΥΠΕΞ Σπύρος Κουβέλης παρουσίασε, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο "Γ. Κρανιδιώτης" του Υπουργείου Εξωτερικών, τους άξονες της οικονομικής διπλωματίας για το 2011 και τον απολογισμό των πεπραγμένων του 2010.

Το περασμένο έτος χαρακτηρίστηκε ως χρονιά ορόσημο για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας καθώς, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, ο κλάδος των εξαγωγών επέδειξε μία σημαντική μεγέθυνση. Η οικονομική διπλωματία αναδέχθηκε σε βασικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, με σημαντικό αριθμό ανταλλαγών επισκέψεων ανά την υφήλιο και τη δυναμική ελληνική παρουσία σε χώρες του Αραβικού Κόλπου καθώς και την αναθέρμανση των σχέσεων, μεταξύ άλλων, με τη Λιβύη και τη Ρωσία. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην περιφερειακή δράση, ιδιαιτέρως σε σχέση με τον Εύξεινο Πόντο και την πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου.

Για το 2011 καταρτίστηκαν κλαδικές και γεωγραφικές προτεραιότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόκειται να συσταθούν ad hoc ομάδες εργασίας που θα εξασφαλίζουν την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ εμπλεκομένων Υπουργείων, εξαγωγικών φορέων και ιδιωτικού τομέα. Ακόμη, προβλέπεται σειρά πρωτοβουλιών για το νέο "branding" της Ελλάδας και των ελληνικών προϊόντων και για την αξιοποίηση του προγράμματος ψηφιακής σύγκλισης. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους προγραμματίζεται η δραστηριοποίηση σε περιοχές με τις οποίες δεν υπάρχει ακόμη σημαντική συνεργασία, όπως στη Λατινική Αμερική και στην Υποσαχάρια Αφρική. Τέλος, θα υπάρχει αξιολόγηση και ηθική επιβράβευση των επιχειρήσεων που αποδεικνύονται οι πιο εξωστρεφείς και επιτυγχάνουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας κ. Παπαδόπουλος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Δρυμούσης.

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 02 Φεβρουάριος 2011