Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Σημεία δηλώσεων ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου και J. Baird μετά τη συνάντησή τους στην Οττάβα

Σημεία δηλώσεων ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου και J. Baird μετά τη συνάντησή τους στην Οττάβα

Παρασκευή, 01 Μάρτιος 2013

Σημεία δηλώσεων ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου και J. Baird μετά τη συνάντησή τους στην ΟττάβαJohn Baird: Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι.

Είναι πραγματική χαρά και τιμή για μένα να καλωσορίζω το φίλο, Έλληνα ομόλογό μου στο Υπουργείο Εξωτερικών και την Οττάβα. Είχαμε μία πολύ καλή και παραγωγική συνάντηση.

Όταν ταξιδεύω στο εξωτερικό, ένα από τα βασικά καθήκοντα είναι η προώθηση των Καναδικών αξιών. Ανάμεσα σε αυτές τις αξίες είναι η ελευθερία και η δημοκρατία, οι οποίες έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και αποτελούν κοινή κληρονομιά και για τις δύο χώρες.

Είχαμε μία πολύ καλή συνάντηση, η οποία θα συνεχιστεί στη διάρκεια του γεύματος. Συζητήσαμε για θέματα οικονομίας και θέματα οικονομικής ανάπτυξης. Συζητήσαμε για τις δημοσιονομικές προκλήσεις που τόσο ο Καναδάς όσο και η Ελλάδα αντιμετώπισαν-η Ελλάδα πιο πρόσφατα. Ήμουν μέλος της κυβέρνησης του Οντάριο το 1995 και νομίζω ότι έχω ξαναδεί αυτό το έργο με τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε τότε.

Είχαμε μία καλή συζήτηση για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Καναδά-Ευρωπαϊκής Ένωσης (CETA), κάτι το οποίο θα φέρει τις οικονομίες μας πιο κοντά. Η ανάπτυξη της οικονομίας είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές προκλήσεις και προσμένουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου που θα συσφίξει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η συμφωνία για την κινητικότητα των νέων είναι εξαιρετικής σημασίας. Οι ανθρώπινες σχέσεις και οι νέοι φέρνουν τις χώρες πιο κοντά.

Είχαμε μία καλή συζήτηση για θέματα ασφάλειας και για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Είναι φανερό ότι βλέπουμε την Ελλάδα ως ένα σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί πάρα πολύ καλά. Είχαμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε μία διευρυμένη συζήτηση για μία σειρά πολυμερών θεμάτων που αφορούν την τραγωδία στη Συρία, τη σημασία που αποδίδει ο Καναδάς σε ανησυχίες που προέρχονται από το Ιράν, τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ήμουν, επίσης, ευτυχής να ενημερωθώ για τη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία και να έχω μία καλύτερη αίσθηση πάνω στο θέμα όπως και σε άλλα θέματα.

Καλωσήλθατε κύριε Υπουργέ.

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο συνάδελφό μου κ. Baird, Υπουργό Εξωτερικών αυτής της μεγάλης χώρας και, βεβαίως, να επιβεβαιώσω και να προσυπογράψω όσα είπε.

Η Ελλάδα και ο Καναδάς, όπως ξέρετε, είναι από παλιά στενοί φίλοι και σύμμαχοι. Οι σχέσεις μας βασίζονται, όπως ανέφερε και ο John, στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η φιλία ανάμεσα σε Έλληνες και Καναδούς ενισχύεται περαιτέρω από τη μεγάλη και σφύζουσα ελληνοκαναδική κοινότητα, μία κοινότητα που είναι γέφυρα μεταξύ των δύο λαών και των δύο χωρών. Οι Ελληνοκαναδοί έχουν διακριθεί σε διάφορα επίπεδα στη νέα τους πατρίδα. Αυτό βοήθησε τον Καναδά να γίνει η μεγάλη χώρα που είναι και βεβαίως το γεγονός αυτό αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για εμάς στην Ελλάδα. Μαζί με τον φίλο μου κ. Baird συζητήσαμε σήμερα πως μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών.

Την πρώτη αυτού του μήνα, κάναμε ένα ακόμα βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Από 1η Φεβρουαρίου, η Συμφωνία για την Κινητικότητα των Νέων τέθηκε σε ισχύ. Το πρόγραμμα επιτρέπει σε νέους Έλληνες και Καναδούς να ζήσουν και να εργαστούν στις δύο χώρες, δημιουργώντας έτσι νέες γέφυρες μεταξύ των δύο κοινωνιών-γέφυρες κατανόησης και συνεργασίας, γέφυρες κοινών εμπειριών και γνώσης, γέφυρες φιλίας και αλληλεγγύης.

Συζητήσαμε για τη σημασία της διατήρησης της ώθησης που δόθηκε στις σχέσεις μας από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Harper στην Αθήνα το 2011.

Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω την βαθιά ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη του Καναδά σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα.

Μιλήσαμε προηγουμένως για την οικονομική κρίση και για τις κοινωνικές παραμέτρους και διαστάσεις. Ενημέρωσα τον κ. Baird για τις βαθιές αλλαγές που προωθούμε αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα -βαθιές ριζικές αλλαγές- διότι έχουμε λάβει την απόφαση μέσα από αυτήν την κρίση να οδηγήσουμε την χώρα σε νέα εποχή. Αλλαγές που μας οδηγούν σε πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Μιλήσαμε για τις δράσεις που αποφασίζουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Οι επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη. Συζητήσαμε για τη νέα δυναμική της ελληνοκαναδικής επιχειρηματικής συνεργασίας σε τομείς που μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο κοινωνιών, των δύο χωρών -τομείς όπως η ενέργεια, ο ορυκτός πλούτος, το εμπόριο, ο τουρισμός. Επίσης, σημειώσαμε τη δυναμική που δημιουργείται από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Καναδά-Ευρωπαϊκής Ένωσης (CETA), και η οποία πλησιάζει προς ολοκλήρωση.

Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι το καναδικό Μουσείο Πολιτισμού εργάζεται από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Ελλάδας για την παρουσίαση μίας έκθεσης που θα ταξιδέψει τους Καναδούς σε 4000 χρόνια Ελληνικής ιστορίας και θα υπογραμμίσει τη συνεισφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Η έκθεση, η οποία σχεδιάζεται για το 2015, θα παρουσιάσει πάνω από 500 εκθέματα, πολλά από τα οποία θα βγουν από την Ελλάδα για πρώτη φορά, από περισσότερα από 20 ελληνικά μουσεία και θα είναι η πιο περιεκτική έκθεση για την Ελλάδα στην Βόρειο Αμερική τα τελευταία 30 χρόνια.

Βεβαίως ο κ. Baird και εγώ συζητήσαμε τις πρόσφατες εξελίξεις στην γειτονιά της Ελλάδας, στην ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

Η κρίση στη Συρία είναι μία ανθρωπιστική τραγωδία που συνεχίζει να απειλεί τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Μία περιοχή, στην οποία η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας ακόμα και εν μέσω κρίσης. Η άποψή μας είναι ότι η στρατιωτική δράση δεν θα επιλύσει την κρίση και ότι το καθεστώς Assad θα πρέπει να λογοδοτήσει για τη χρήση βίας απέναντι στον ίδιο το λαό του. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης θα πρέπει να δεσμευθεί σε μία πολιτική διαδικασία, μία πολιτική διαδικασία που θα εγγυηθεί ότι όλες οι φωνές στη Συρία θα ακουστούν, μία πολιτική διαδικασία που θα εγγυάται την ασφάλεια όλων των κοινοτήτων στη Συρία, περιλαμβανομένου και του Χριστιανικού πληθυσμού.

Για μία ακόμα φορά, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο φίλο Υπουργό Baird για την πολύ παραγωγική συνάντησή μας σήμερα, μία συνάντηση που έλαβε χώρα εν μέσω ατμόσφαιρας και πνεύματος φιλίας. Επανέλαβα για μία ακόμα φορά την επιθυμία μου να τον δω στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα και ο Καναδάς είναι παλαιοί και στενοί φίλοι. Νομίζω ότι είναι σαφές ότι μπορούμε να γίνουμε ακόμα παλαιότεροι και στενότεροι φίλοι στο μέλλον. Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Ερώτηση (Λένα Αργύρη-ΕΡΤ): Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Καναδά υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, πώς θα μπορούσε ο Καναδάς να προωθήσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα;

John Baird: Πιστεύω ότι ένα από τα πράγματα που επιδιώκουμε είναι να ενισχύσουμε τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Για αυτό ακριβώς η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Καναδά-Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πάρα πολύ σημαντική για τον Καναδά. Υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές προκλήσεις. Ο ένας είναι η δημοσιονομική πλευρά και ο άλλος είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, το ελεύθερο και ανοικτό εμπόριο και για αυτό ακριβώς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στη διάρκεια του γεύματος στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και περισσότεροι Καναδοί χρειάζεται να είναι ενήμεροι. Οι οικονομικές σχέσεις και η εμπορική συμφωνία αποτελούν προτεραιότητα. Η επίσκεψη του Υπουργού εδώ θα βοηθήσει σε μελλοντικές υψηλού επιπέδου επισκέψεις καθώς και σε επισκέψεις σχετιζόμενες με τους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου.

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Όπως είπε και ο κ. Baird προηγουμένως, συζητήσαμε για αυτό. Ένας από τους βασικούς στόχους της επίσκεψης στον Καναδά είναι ακριβώς να διευρύνουμε τον επιχειρηματικό ορίζοντα και να στείλουμε ένα μήνυμα στην επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα στον Καναδά. Θέλω να υπενθυμίσω ότι οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκλησή μας ήταν οι Καναδοί. Το πεδίο είναι ευρύ. Το φάσμα των κοινών επενδύσεων ξεκινά από τον τομέα των ορυκτών, πηγαίνει στον τομέα της ενέργειας, σε αυτόν του τουρισμού, παντού. Η ατμόσφαιρα και το κλίμα για επενδύσεις αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα είναι πολύ θετικό. Η κρίση έφερε μεγάλες αλλαγές στο πλαίσιο των επενδύσεων στην Ελλάδα. Έχουμε δημιουργήσει ένα φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον για επενδύσεις και επενδυτές. Αυτό λοιπόν το μήνυμα θέλω να στείλω εδώ. Θέλω επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα του Καναδά. Η ανταπόκρισή τους είναι μεγάλη. Προχθές στο Τορόντο, χθες στο Μόντρεαλ και την Οττάβα είχα πολύ χρήσιμες συνομιλίες με σημαντικούς παράγοντες της καναδικής οικονομίας.

Ερώτηση (Daniel Proussalidis-Ottawa Sun): Τι ρόλο βλέπετε για την τεχνογνωσία των Καναδών στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα;

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Όπως είπα και προηγουμένως, δημιουργούμε τις καλύτερες συνθήκες για να έρθει κάποιος να επενδύσει στην Ελλάδα. Ανέφερα, επίσης, και τον τομέα της ενέργειας. Όπως ξέρετε η Ελλάδα έχει ανοίξει το κεφάλαιο για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών στην ευρύτερη περιοχή. Πρόσφατα στείλαμε μία ρηματική διακοίνωση στα Ηνωμένα Έθνη για να κατοχυρώσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και έχουμε ξεκινήσει ήδη έρευνες νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος. Δημιουργούμε ένα περιβάλλον κατάλληλο για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών μας πόρων. Ο Καναδάς έχει την τεχνογνωσία και υπολογίζουμε σε αυτήν.

Κλείνω λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Ο Υπουργός Baird ανέφερε πριν ότι ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει σε όλη την περιοχή για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες συνεργασίας με τους γείτονές μας. Για αυτόν ακριβώς το λόγο έχω ταξιδέψει τους τελευταίους μήνες σε όλη την περιοχή από τη Λιβύη και την Αίγυπτο στο Ισραήλ και την Τουρκία. Εργαζόμαστε για να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στην περιοχή.

Ερώτηση (Ιουστίνη Φραγκούλη-Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων): Θα ήθελα να ρωτήσω και τους δύο Υπουργούς για την κατάσταση στη Μεσόγειο που είναι ήδη εκρηκτική. Θα ήθελα να ξέρω πως μπορεί να αξιοποιηθεί ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή, ως παράγοντα σταθερότητας.

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Πρώτα από όλα εργαζόμαστε μαζί εντός του ΝΑΤΟ. Ακολουθούμε τις ίδιες αρχές. Μιλώντας για την Ελλάδα και πιστεύω ότι ισχύει το ίδιο για τον Καναδά, παλεύουμε για την προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας, της φιλίας, της αλληλεγγύης και της σταθερότητας. Αυτό το μέρος του κόσμου, η Ανατολική Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή, περνά δύσκολες στιγμές αλλά η Ελλάδα είναι παρούσα, ως παράγοντας σταθερότητας. Η Ελλάδα είναι ιστορικά, συνομιλητής με όλες τις γειτονικές χώρες. Θα έλεγα, κ. Baird, ότι ίσως είμαστε η μόνη χώρα στην περιοχή που έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους στη γειτονιά μας. Μπορούμε να μιλήσουμε με τους Άραβες, τους Ισραηλινούς και πάντοτε υπήρξαμε θερμοί και εγκάρδιοι με τους γείτονές μας. Αυτό είναι μία πραγματικότητα, την οποία αξιοποιούμε και ως μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αυτό που μας καθοδηγεί στην πολιτική μας είναι η διεθνής νομιμότητα και οι αρχές μας. Αυτό είναι που κάνει διακριτό το ρόλο μας στην περιοχή.

John Baird: Είναι σαφές ότι η Ελλάδα διαδραματίζει ένα σταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προφανές ότι αποτελεί έναν καλό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι οι μεγαλύτερες ανησυχίες που έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προφανώς η κατάσταση στη Συρία που νομίζω ότι έχουμε παρόμοιες απόψεις. Είναι φανερό ότι τα θέματα ασφάλειας είναι σημαντικός παράγοντας ανησυχίας όπως, για παράδειγμα, τα πρόσφατα γεγονότα στη Βουλγαρία. Η Ελλάδα είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και σύμμαχος με παρόμοιες αντιλήψεις στα θέματα ασφάλειας και τρέφουμε εκτίμηση για τη σχέση αυτή.