Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Συνάντηση ΥΠΕΞ Σ. Δήμα με επικεφαλής Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα H. Reichenbach (15.12.2011)

Συνάντηση ΥΠΕΞ Σ. Δήμα με επικεφαλής Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα H. Reichenbach (15.12.2011)

Πέμπτη, 15 Δεκέμβριος 2011

Συνάντηση ΥΠΕΞ Σ. Δήμα με επικεφαλής Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα H. Reichenbach (15.12.2011)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Reichenbach, τι συζητήσατε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών; Ποια ήταν τα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης;

H. REICHENBACH: Συζητήσαμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας στις άλλες χώρες, ώστε να γίνουν ειδικότερα ξένες επενδύσεις στη χώρα προκειμένου να διασφαλισθούν μελλοντικά οι δυνατότητες οικονομικής μεγέθυνσης και καλύτερης ανάπτυξης στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είσαστε αισιόδοξος σχετικά με τον τρόπο που η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση του χρέους στην Ελλάδα;

H. REICHENBACH: Πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση έχει να επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο μέσα στους επόμενους μήνες και είμαι σίγουρος ότι θα αντεπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σ. ΔΗΜΑΣ: Κατ’ αρχάς, είχαμε μία πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση με τον κύριο Reichenbach και τους συνεργάτες του. Πρώτα συζητήσαμε βέβαια για την ανάγκη των διαρθρωτικών αλλαγών. Γιατί για να μειωθεί το έλλειμμα με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο, αλλά και για να τεθούν οι βάσεις για την αναγκαία ανάκαμψη, χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές, τόσο στο Δημόσιο τομέα, όσο και στην οικονομία ευρύτερα. Πέραν αυτού, συζητήσαμε ειδικότερα θέματα, όπως αυτό το οποίο είπε ο κύριος Reichenbach, πώς θα ανακτήσει η χώρα μας την καλή της εικόνα, το καλό της όνομα διεθνώς, δεδομένου ότι έχει υποστεί πολλές επιθέσεις, οι οποίες είναι αδικαιολόγητες. Και η ανάκτηση του καλού ονόματος της χώρας είναι σημαντική, τόσο για τις επενδύσεις όσο και για την προσέλκυση τουριστών, αλλά και για μία σειρά άλλων πολύ κρίσιμων για εμάς επιδιώξεων. Θέσαμε, λοιπόν, τις βάσεις για την συνεργασία και για να βρούμε κατάλληλους ειδικούς από άλλες χώρες με τους οποίους να συνεργαστούμε, ώστε να έχουμε γρηγορότερα και καλά αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα αναληφθούν σύντομα πρωτοβουλίες;

Σ. ΔΗΜΑΣ: Θα είμαστε σε συνεχή συνεργασία ώστε να έχουμε αποτελέσματα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αλλά μας ενδιαφέρει να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα και αυτή είναι η επιδίωξή μας. Σήμερα βάλαμε τις βάσεις για αυτή τη συνεργασία. Θα χρησιμοποιήσουμε επίσης το ευρύ δίκτυο οικονομικών και εμπορικών συμβούλων και ακολούθων στο εξωτερικό, που όπως γνωρίζετε διαθέτει το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επωφελώς για τη χώρα, και για τις εξαγωγές μας αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων και την προσέλκυση τουριστών. Σας ευχαριστώ πολύ.