Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Υπουργική Σύνοδος Ευρώπης-Ασίας (ASEM) στην Ουγγαρία (5 και 6 Ιουνίου 2011)

Υπουργική Σύνοδος Ευρώπης-Ασίας (ASEM) στην Ουγγαρία (5 και 6 Ιουνίου 2011)

Τρίτη, 07 Ιούνιος 2011

Υπουργική Σύνοδος Ευρώπης-Ασίας (ASEM) στην Ουγγαρία (5 και 6 Ιουνίου 2011)

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας συμμετείχε στις 5 και 6 Ιουνίου στη 10η Υπουργική Σύνοδο Ευρώπης - Ασίας (ASEM) στην Ουγγαρία, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ASEM συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια λειτουργίας και είναι ένα άτυπο φόρουμ διαλόγου που συγκεντρώνει 48 χώρες της Ευρώπης και της Ασίας και περιφερειακούς οργανισμούς της περιοχής. Η υπουργική σύνοδος εξέτασε, μεταξύ άλλων, θέματα σχετικά με την προετοιμασία της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Λάος το 2012, καθώς και την αντιμετώπιση των «μη παραδοσιακών απειλών ασφαλείας». Αντήλλαξαν απόψεις για περιφερειακά ζητήματα συνεργασίας των δύο περιοχών και συζήτησαν προτάσεις για διεύρυνση της συμμετοχής στο ASEM.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας εκ μέρους της ΕΕ, επικέντρωσε την παρέμβασή του στο θέμα της πειρατείας. Σημειώνοντας ότι από τις αρχές του 2011 έχει παρατηρηθεί αύξηση των πειρατικών επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων, στα ανοικτά της Σομαλίας και στον Ινδικό Ωκεανό.  Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις σοβαρότατες συνέπειες που έχει η πειρατεία για μια χώρα σαν την Ελλάδα, που διαθέτει έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς στόλους στον κόσμο και υπογράμμισε τις προσπάθειες της χώρας μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, σημειώνοντας την προσφορά της Ελλάδας στην επιχείρηση Αταλάντα και στην άσκηση της προεδρίας της Ομάδας Επαφής για την πειρατεία το 2010.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών είχε σήμερα συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Μογγολίας και των Φιλιππίνων.