Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Υπουργική Σύνοδος Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (Οσεπ) Θεσσαλονίκη, 26.11.2010

Υπουργική Σύνοδος Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (Οσεπ) Θεσσαλονίκη, 26.11.2010

Δευτέρα, 29 Νοέμβριος 2010

Υπουργική Σύνοδος Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (Οσεπ) Θεσσαλονίκη, 26.11.2010 Αποτελέσματα ελληνικής Προεδρίας ΟΣΕΠ

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή 26.11.2010 στη Θεσσαλονίκη η ελληνική Προεδρία της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΟΣΕΠ, με την παράλληλη πραγματοποίηση του Επιχειρηματικού Φόρουμ του ΣΕΒ, κατέδειξε τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της ελληνικής Προεδρίας, η οποία αποτέλεσε ορόσημο στην αλλαγή κατεύθυνσης του επιχειρείν στη περιοχή του Ευξείνου Πόντου μέσα από το μήνυμα «Η Μαύρη Θάλασσα γίνεται Πράσινη» (“The Black Sea Turns Green”).

Η αλλαγή ευρύτερης αναπτυξιακής πλεύσης, με έμφαση στην Αειφόρο-Βιώσιμη Ανάπτυξη, υπογράμμισε τις τεράστιες επενδυτικές προοπτικές της Πράσινης Οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή του ΟΣΕΠ και της ΝΑ Ευρώπης και Μεσογείου, στους τομείς της ενέργειας μέσα από την προώθηση και χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πράσινης τεχνολογίας, προστασίας περιβάλλοντος, μεταφορών, κατασκευών και τουρισμού.

Ορόσημο της Ελληνικής Προεδρίας αποτελεί η Κοινή Διακήρυξη για την Καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής, η «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης», η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, εν όψει της Διεθνούς Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής στο Κανκούν-Μεξικό τον προσεχή Δεκέμβριο (ακολουθεί συνημμένο το κείμενο της Διακήρυξης).
Πέραν της Συνόδου των ΥΠΕΞ, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, οργανώθηκε στο Ναύπλιο τον περασμένο Οκτώβριο (12 Οκτωβρίου), η Σύνοδος Υπουργών Ενέργειας του ΟΣΕΠ. Στη Σύνοδο του Ναυπλίου, δόθηκε το περίγραμμα της «Πρωτοβουλίας για την Ανάπτυξη της Πράσινης Ενέργειας» και της δημιουργίας της Ομάδας Δράσης «Task Force», που θα την προωθήσει στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας Ενέργειας του Οργανισμού. Οργανώθηκε, επίσης, στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου, Σύνοδος Υπουργών Τουρισμού με στόχο την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης τουριστικής βίζας και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στους τομείς των πολιτιστικών διαδρομών και του χειμερινού, θαλάσσιου και αθλητικού τουρισμού.

Τη σκυτάλη της Προεδρίας παραλαμβάνει η Ρουμανία, της οποίας ο ΥΠΕΞ κ. Τεοντόρ Μπακόντσι υπογράμμισε τη δέσμευση της χώρας του να συνεχίσει το «πρασίνισμα» της Μαύρης Θάλασσας.