Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Εξωτερική Πολιτική arrow Η Ελλάδα στην ΕΕ arrow Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του ΥΠΕΞ

Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του ΥΠΕΞ

Το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του ΥΠΕΞ είναι αρμόδιο για:

α) Την παρακολούθηση των Συνόδων της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

β) Την παρακολούθηση των εργασιών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων, Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, κλπ) με έμφαση στα θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος.

γ) Την παρακολούθηση των εργασιών των Μικτών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών (με Τουρκία, ΠΓΔΜ, κλπ) και των Διακοινοβουλευτικών Αντιπροσωπειών για τις Σχέσεις με Τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑ Ευρώπη, κλπ).

δ) Την παρακολούθηση ειδικότερων Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συστήνονται για συγκεκριμένα θέματα με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, όπως Προσωρινές Επιτροπές (π.χ. για την κλιματική αλλαγή) και Προσωρινές Εξεταστικές Επιτροπές.

ε) Την παρακολούθηση προφορικών και γραπτών ερωτήσεων προς το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

στ) Την ενημέρωση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, προφορικά ή γραπτά, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και τα συναρμόδια Υπουργεία, Υπηρεσίες και Οργανισμούς, επί των θεμάτων που συζητούνται στην Ολομέλεια και τις Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με έμφαση στα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος.

ζ) Την ενημέρωση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, των Διπλωματικών Αρχών του εξωτερικού και των άλλων Υπουργείων για τα θέματα που συζητούνται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

η) Την παρακολούθηση των θεσμικών θεμάτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ειδικότερα των θεμάτων που αφορούν το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ενίσχυση του ρόλου και των εξουσιών του στα πλαίσια της νέας Συνθήκης, σύνθεση και αριθμός των εδρών του, καθεστώς ευρωβουλευτών, δημιουργία ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, θέματα σχετικά με τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών).

Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013
Συμφωνία των Πρεσπών - Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα πολιτών
Επιστημονική Ημερίδα/Συμφωνία των Πρεσπών: Νομικά Ζητήματα
Η Συμφωνία των Πρεσπών
(το κείμενο)
Τhe Prespa Agreement
(the official text)
Climate Change Impacts on Cultural Heritage
International Conference
June 21-22, 2019
Work and Holiday Visa
Work and Holiday Visa
η Ευρώπη σου Εθνική Έκθεση Διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρώπης
Εθνική Έκθεση
Δημόσιοι Διαγωνισμοί Διαύγεια: Υπουργείο Εξωτερικών - Ανάρτηση Αποφάσεων στο Διαδίκτυο
Golden Visa Programme
Europe Day
Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece
Ελληνική Κυβέρνηση

Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook Δείτε τις φωτογραφίες μας στο Flickr Ακολουθήστε μας στο Twitter Δείτε τα βίντεο μας στο YouTube Τελευταία νέα σε RSS