Κυριακή, 11 Απριλίου 2021
greek english french
Αρχική arrow Εξωτερική Πολιτική arrow Η Ελλάδα στους Διεθνείς Οργανισμούς arrow Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA)

Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA)

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019

Η Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance) είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος οργανισμός που ενώνει κυβερνητικούς φορείς, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και εμπειρογνώμονες με στόχο να διαμορφώσουν και να προωθήσουν την εκπαίδευση, τη μνήμη και την έρευνα του Ολοκαυτώματος, να συνομιλήσουν για θέματα που σχετίζονται με το Ολοκαύτωμα, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού, και να υποστηρίξουν τις δεσμεύσεις της Διακήρυξης της Στοκχόλμης του 2000.

Ο IHRA ξεκίνησε το 1998 ως Ειδική Ομάδα (Task Force) Διεθνούς Συνεργασίας για την Εκπαίδευση, τη Μνήμη και την Έρευνα του Ολοκαυτώματος από τον πρώην Πρωθυπουργό της Σουηδίας Göran Persson.

O ΙΗRA έχει αυτή τη στιγμή 33 χώρες-μέλη, μια συνδεδεμένη χώρα (liaison country), οκτώ χώρες-παρατηρητές και οκτώ μόνιμους διεθνείς εταίρους, μεταξύ των οποίων οι ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UNESCO.

Η Ελλάδα, είναι πλήρες μέλος του IHRA από το 2005. Στην Ολομέλεια της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Φεράρα στις 29 Νοεμβρίου 2018, αποφασίσθηκε ομοφώνως όπως η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία της Συμμαχίας για το έτος 2021.