Κυριακή, 11 Απριλίου 2021
greek english french

Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας (ΔΟΓ)

ΓαλλοφωνίαΓαλλοφωνία Η απόφαση της Ελλάδας για την ένταξή της στον Οργανισμό Γαλλοφωνίας  υπαγορεύτηκε από την προσφερόμενη δυνατότητα συμμετοχής σε ένα σημαντικό forum με κοινή γλώσσα –τα γαλλικά- και έναν χώρο κοινών αξιών και αλληλεγγύης, με βασικό στόχο τη διαφύλαξη και την περαιτέρω προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας, καθώς και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της γλωσσικής πολυμορφίας. Ακόμα και η επιβίωση των εθνικών πολιτισμών στηρίζεται εν πολλοίς στη διαφύλαξη αυτών των αρχών.

Ελλάδα υπήρξε, από το 2004, συνδεδεμένο μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας (ΔΟΓ) και αναβαθμίσθηκε σε  πλήρες μέλος του ΔΟΓ κατά την 11η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού (Βουκουρέστι, 28-29 Νοεμβρίου 2006).  Κατά την 37η Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας (Κονγκό, 6 – 8 Ιουλίου 2011, Η Ελλάδα απέκτησε καθεστώς πλήρους μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Τον Μάρτιο του 2012, η Βουλή των Ελλήνων φιλοξένησε τη σύνοδο της Διευθυντικής Επιτροπής του Δικτύου γυναικών κοινοβουλευτικών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας.

Η Ελλάδα συνεισφέρει ενεργά και σε πρακτικό επίπεδο στην προώθηση των σκοπών της Γαλλοφωνίας. Συμμετέχει ενεργά σε δράσεις και προγράμματα που πραγματοποιούνται σε διάφορα κράτη-μέλη της Γαλλοφωνίας ανά τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνεται ως ιδιαίτερα χρήσιμη η δραστηριοποίηση των ελληνικών Διπλωματικών Αρχών κατά την επιτόπια συνεργασία τους με εκπροσώπους των λοιπών κρατών-μελών της Γαλλοφωνίας, για την πραγματοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων.

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η εφαρμογή Μνημονίου τριετούς διάρκειας, 2015-2018, με στόχο την επιμόρφωση στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης στα Γαλλικά που υπεγράφη κατά την 31η Υπουργική Συνάντηση του ΔΟΓ που έλαβε χώρα στο Ερεβάν, στις 10 Οκτωβρίου 2015.

Η ΔΟΓ συνεχίζει να διευρύνεται και αριθμεί μέχρι στιγμής 54 κράτη-μέλη, 7 συνδεδεμένα και 27 παρατηρητές από όλες τις ηπείρους.

Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019