Σάββατο, 15 Μαΐου 2021
greek english french

Eιρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή

Η Ελλάδα διατηρεί από την αρχαιότητα στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής.  Η περιοχή αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης γειτονίας της Ελλάδας και εκ των πραγμάτων, αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Το Παλαιστινιακό ζήτημα ευρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και ανάπτυξης της περιοχής. Η Ελλάδα συμβάλλει τόσο στο διμερές όσο και στο περιφερειακό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ στην επίλυσή του, στην βάση της λύσης των δύο κρατών, την οποία αποδέχονται τα δύο μέρη και προωθεί η διεθνής κοινότητα.

Η χώρα μας παγίως τάσσεται υπέρ του αναφαίρετου δικαιώματος των Παλαιστινίων σε μια εθνική εστία εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων ενώ παράλληλα, υποστηρίζει  το  αναφαίρετο δικαίωμα του Ισραήλ να συνυπάρχει με ασφάλεια με τους γείτονές του. Ως εκ τούτου, η χώρα μας τάσσεται υπέρ μίας συνολικής λύσης στη βάση των δύο κρατών, ως η μόνη η οποία απαντά ικανοποιητικά στο διαχρονικό αίτημα του Ισραήλ για ασφάλεια και των Παλαιστινίων για κράτος.

Συνεπής ως προς την ανωτέρω θέση, η Ελλάδα ψήφισε υπέρ της ένταξης της Παλαιστίνης στην UNESCO, τον Νοέμβριο του 2011 και έναν χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2012, υπερψήφισε την αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε κράτος παρατηρητή μη μέλους της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ειδικότερα, ως προς την υπερψήφιση του παλαιστινιακού αιτήματος στη ΓΣ/ΗΕ, το σκεπτικό της ελληνικής απόφασης συνίστατο ακριβώς, στο ότι αυτή κατοχυρώνει την λύση των δύο κρατών.

Περαιτέρω, η χώρα μας, αξιοποιώντας τις άριστες σχέσεις της τόσο με την παλαιστινιακή όσο και με την ισραηλινή πλευρά, τονίζει  σε κάθε δυνατή ευκαιρία, την επιτακτική ανάγκη για την επιστροφή σε ουσιαστικές συνομιλίες με στόχο την αποτροπή μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση όλων των θεμάτων που άπτονται του τελικού καθεστώτος. Σε κάθε περίπτωση, το μείζον αυτό ζήτημα απαιτεί συνέργειες από όλους τους διεθνείς παράγοντες, εξ ου και ο ρόλος του Κουαρτέτου (ΕΕ, ΗΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) είναι κομβικής σημασίας.

Τελευταία ενημέρωση Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014