Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019
greek french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις της Πρεσβείας arrow Συμμετοχή Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην άτυπη υπουργική σύνοδο για τη μετανάστευση (Παρίσι, 22.07.2019)

Συμμετοχή Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην άτυπη υπουργική σύνοδο για τη μετανάστευση (Παρίσι, 22.07.2019)

Τρίτη, 23 Ιούλιος 2019

Στην άτυπη σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών, στο Παρίσι, έλαβε μέρος, σήμερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσες, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. H σύνοδος, στην οποία συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γεώργιος Κουμουτσάκος, είχε ως αντικείμενο την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο και συνεκλήθη με πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε την σημασία να αντιμετωπισθεί το ζήτημα του προσφυγικού ως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα επισημαίνοντας, παράλληλα, την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυηθεί την ορθή υλοποίηση των υφιστάμενων συμφωνιών επανεισδοχής παράνομων μεταναστών και να καταρτίσει νέες με τις χώρες προέλευσης ή διέλευσης.

Επιπρόσθετα ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως απαραίτητο τον συντονισμό όλων των επιμέρους πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της εξωτερικής, της εμπορικής και της πολιτικής έκδοσης θεωρήσεων εισόδου, καθώς και την αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας, ώστε να διευκολυνθούν οι επιστροφές. Τέλος, ζήτησε την περαιτέρω ενίσχυση της FRONTEX και της EASO ( European Asylum Support Office ) και την διατήρηση του μεταναστευτικού ως προτεραιότητα της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που θα πρέπει να αποτυπώνεται και στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε τα εξής:

« Σ’ αυτήν την άτυπη σύνοδο, συζητήθηκε το θέμα της διακίνησης μεταναστών στην Μεσόγειο. Παρότι σήμερα δε βρισκόμαστε σε κρίση, σίγουρα τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μία άνοδος των ροών. Επισημάναμε το γεγονός ότι η Ελλάδα, ακόμα και σήμερα, υφίσταται αυξημένες πιέσεις από τα τουρκικά παράλια και βέβαια ζητήσαμε τον ενιαίο ευρωπαϊκό συντονισμό με άξονα τις διμερείς συμφωνίες επιστροφών ανθρώπων, που δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες από τις οποίες προέρχονται και, βεβαίως, με το συντονισμό όλων των ευρωπαϊκών πολιτικών, την εξωτερική, την πολιτική για την visa , την πολιτική για την αναπτυξιακή βοήθεια. Στόχος μας είναι να πιεστούν οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι παράνομοι μετανάστες και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, αλλά και οι χώρες διέλευσης να συνεργαστούν με την Ευρώπη, ώστε να υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα επιστροφών.

Θεωρούμε ότι ένας από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι το σύστημα επιστροφών, παράλληλα με τους άλλους πυλώνες που είναι η επαρκής χρηματοδότηση των υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό και η ενίσχυση, βεβαίως, του πνεύματος αλληλεγγύης και καταμερισμού των βαρών .»