Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Το Υπουργείο arrow Η Ηγεσία arrow Ειδικός Γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας

Ειδικός Γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας / Ειδικός Απεσταλμένος για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και την Προάσπιση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Ειδικός Γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας / Ειδικός Απεσταλμένος για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και την Προάσπιση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος Βιογραφικό του Δρ Ευστάθιου Χ. Λιανού Λιάντη

Ο Δρ Ευστάθιος Χ. Λιανός Λιάντης είναι επιστημονικός συνεργάτης της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι Διδάκτωρ (PhD) του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ. Αντικείμενο της μεταδιδακτορικής του έρευνας είναι οι όψεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της θρησκευτικής διπλωματίας κατά την περίοδο πολιτικής και εκκλησιαστικής διοίκησης του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. Επίσης, είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων στην Εκκλησιαστική Ιστορία και Χριστιανική Γραμματεία (MTheol) και στις Late Antique and Byzantine Studies (MPhil) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Royal Holloway – University of London (με υποτροφία της Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας της Ελλάδος και συνεποπτεία του King’s College London και του University College London) αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, έχει ειδικευθεί στην Παλαιογραφία και την Κωδικολογία.

Επιστημονικά έχει μελετήσει την ιστορική πορεία των ιδεολογικών σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας και την ιδεολογική χρήση εκκλησιαστικών προτύπων, ενώ αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής υπήρξε η πορεία της μεταβυζαντινής λογιοσύνης στη Δύση.

Για αρκετά χρόνια ασχολήθηκε με την επιμέλεια επιστημονικών εκδόσεων, κομίζοντας στο ενεργητικό του πλέον των εβδομήντα ελληνικών και ξενόγλωσσων εκδόσεων από το σύνολο των αντικειμένων των κλασσικών σπουδών (Δίκαιο, Φιλοσοφία, Θεολογία, Ιστορία, Λαογραφία, Θρησκειολογία κ.α.) και, συνάμα, είχε την επιστημονική και οργανωτική ευθύνη συνεδρίων και ακαδημαϊκών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει συνεργασθεί για την πραγματοποίηση πολιτιστικών και μορφωτικών δράσεων και ακαδημαϊκών πρωτοβουλιών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος, τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και επίσημους φορείς άλλων θρησκευτικών ομολογιών.

Συμμετείχε στη σύνταξη της πρότασης που εκπονήθηκε από το Τμήμα Θεολογίας και κατατέθηκε στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ERC Advanced Grant 2013 με τίτλο: Thessaloniki from the 13th to 18th Cent.: City of Nations, Religions and Cultures - Models of Harmonious Coexistence. Επίσης, συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ “Ιεράρχες της Ορθόδοξης εκκλησίας της Αμερικής και η συμβολή τους στο διάλογο με τον σύγχρονο κόσμο” (2014-2017).

Ήταν πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία συντόνισε τη δράση όλων των συναρμόδιων κρατικών και εκκλησιαστικών φορέων για την πραγματοποίηση του πανορθοδόξου συνοδικού γεγονότος.

Είναι Ειδικός Απεσταλμένος για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και την Προάσπιση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, και Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance) του διεθνούς, διακυβερνητικού οργανισμού που επικεντρώνει τη δράση του στην εφαρμογή εθνικών πολιτικών και προγραμμάτων για την υποστήριξη της εκπαίδευσης, της μνήμης και της έρευνας του Ολοκαυτώματος και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος.

Συμφωνία των Πρεσπών - Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα πολιτών
Επιστημονική Ημερίδα/Συμφωνία των Πρεσπών: Νομικά Ζητήματα
Η Συμφωνία των Πρεσπών
(το κείμενο)
Τhe Prespa Agreement
(the official text)
Climate Change Impacts on Cultural Heritage
International Conference
June 21-22, 2019
Work and Holiday Visa
Work and Holiday Visa
η Ευρώπη σου Εθνική Έκθεση Διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρώπης
Εθνική Έκθεση
Δημόσιοι Διαγωνισμοί Διαύγεια: Υπουργείο Εξωτερικών - Ανάρτηση Αποφάσεων στο Διαδίκτυο
Golden Visa Programme
Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece
Ελληνική Κυβέρνηση

Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook Δείτε τις φωτογραφίες μας στο Flickr Ακολουθήστε μας στο Twitter Δείτε τα βίντεο μας στο YouTube Τελευταία νέα σε RSS