Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Το Υπουργείο arrow Η Ηγεσία arrow Ειδικός Γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας

Ειδικός Γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας

Ειδικός Γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας Βιογραφικό του Δρ Ευστάθιου Χ. Λιανού Λιάντη

Ο Δρ Ευστάθιος Χ. Λιανός Λιάντης είναι επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι Διδάκτωρ (PhD) του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ. Αντικείμενο της μεταδι-δακτορικής του έρευνας είναι οι όψεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της θρησκευτικής διπλωματίας κατά την περίοδο πολιτικής και εκκλησιαστικής διοίκησης του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. Επίσης, είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων στην Εκκλησιαστική Ιστορία και Χριστιανική Γραμματεία (MTheol) και στις Late Antique and Byzantine Studies (MPhil) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Royal Holloway – University of London (με υποτροφία της Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας της Ελλάδος και συνεποπτεία του King’s College London και του University College London) αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, έχει ειδικευθεί στην Παλαιογραφία και την Κωδικολογία.

Επιστημονικά έχει μελετήσει την ιστορική πορεία των ιδεολογικών σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας και την ιδεολογική χρήση εκκλησιαστικών προτύπων, ενώ αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής υπήρξε η πορεία της μεταβυζαντινής λογιοσύνης στη Δύση.

Για αρκετά χρόνια ασχολήθηκε με την επιμέλεια επιστημονικών εκδόσεων, κομίζοντας στο ενεργητικό του πλέον των εβδομήντα ελληνικών και ξενόγλωσσων εκδόσεων από το σύνολο των αντικειμένων των κλασσικών σπουδών (Δίκαιο, Φιλοσοφία, Θεολογία, Ιστορία, Λαογραφία, Θρησκειολογία κ.α.) και, συνάμα, είχε την επιστημονική και οργανωτική ευθύνη συνεδρίων και ακαδημαϊκώνεκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει συνεργασθεί για την πραγματοποίηση πολιτιστικών και μορφωτικών δράσεων και ακαδημαϊκών πρωτοβουλιών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος, τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και επίσημους φορείς άλλων θρησκευτικών ομολογιών.

Συμμετείχε στη σύνταξη της πρότασης που εκπονήθηκε από το Τμήμα Θεολογίας και κατατέθηκε στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ERC Advanced Grant 2013 με τίτλο: Thessaloniki from the 13th to 18th Cent.: City of Nations, Religions and Cultures - Models of Harmonious Coexistence.

Συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ “Ιεράρχες της Ορθόδοξης εκκλησίας της Αμερικής και η συμβολή τους στο διάλογο με τον σύγχρονο κόσμο” (2014-2017).