Σάββατο, 21 Απριλίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Το Υπουργείο arrow Η Ηγεσία arrow Οι Υφυπουργοί arrow Ο Υφυπουργός Ιωάννης Αμανατίδης

O Υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης

Τετάρτη, 23 Σεπτέμβριος 2015

Ο Υφυπουργός Ο Γιάννης Αμανατίδης γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1961 στο Κιλκίς.

Το 1981 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Χημικών Πετρελαίου Καβάλας και το 1985 αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Από το 1985 εργάστηκε ως δάσκαλος σε σχολεία της Καλαμαριάς.

Από το 1996 υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και γραμματέας του Α΄ συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Δ.Ο.Θ./Ν.Τ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και αντιπρόσωπος σε Γενικές Συνελεύσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της Ε.Δ.Ο.Θ. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., παρών στα κινήματα και στην πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 με το ψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ενώ στις αντίστοιχες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ήρθε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. της συγκεκριμένης περιφέρειας.
Έως την ανάληψη των καθηκόντων του υφυπουργού Εξωτερικών στις 17 Ιουλίου 2015 διετέλεσε πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, μέλος της Ε.Κ.Κ.Ε. Παιδείας και της Ε.Κ.Κ.Ε. Εξωτερικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, καθώς και υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για τα Θρησκεύματα.

Κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, ενός παγκόσμιου οργανισμού, σκοπός του οποίου είναι η ενθάρρυνση επαφών κοινοβουλευτικών, πολιτικών, εκκλησιαστικών, ακαδημαϊκών και πνευματικών προσωπικοτήτων ή θεσμών τόσο για την ανάπτυξη της Ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και για τη συμβολή της στον σύγχρονο παγκόσμιο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Ήταν αυτός που συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα, στην πρώτη του επίσκεψη στο Άγιον Όρος τον Αύγουστο του 2014, ενώ ορίστηκε εκπρόσωπός του στη θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως τον Νοέμβριο του 2014, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 23 Σεπτέμβριος 2015