Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019
greek english french
Αρχική arrow Το Υπουργείο arrow Η Ηγεσία arrow Οι Υφυπουργοί arrow Ο Υφυπουργός Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

O Υφυπουργός Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

ΤΕΡΕΝΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ

ΤΕΡΕΝΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ο Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Φεβρουαρίου 1947. Είναι παντρεμένος με την Αδαμαντία Γεροσιδέρη και πατέρας τριών παιδιών. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 1966 όταν ακόμα ήταν πρωτοετής φοιτητής της Παντείου Σχολής Ανωτάτων Πολιτικών Επιστημών, και έχοντας ήδη ένα χρόνο σπουδών στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης που εγκατέλειψε γιατί ήθελε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία και την επικοινωνία. Μετά από 45 χρόνια δημοσιογραφικής καριέρας, ασχολήθηκε ενεργά με τον πολιτικό βίο της Ελλάδας, από διάφορες θέσεις.

Έντυπος Τύπος

Από το 1966 που προσελήφθη ως δόκιμος συντάκτης στο «ΕΘΝΟΣ» μέχρι και το 2008 εργάστηκε συνεχώς σε κορυφαίες εφημερίδες όπως    «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», «ΒΡΑΔΥΝΗ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», «ΕΘΝΟΣ»,  «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ».

Υπηρέτησε όλα τα είδη των ρεπορτάζ και συνεντεύξεων (ελεύθερο, αστυνομικό, καλλιτεχνικό, αθλητικό, διεθνή), αλλά διακρίθηκε κυρίως επί 35 χρόνια διαπιστευμένος στο διπλωματικό (ΥΠΕΞ) και πολιτικό ρεπορτάζ, όπως και στην αντίστοιχη αρθρογραφία.

Ραδιόφωνο

Η πρώτη του επαφή με το ραδιόφωνο έγινε το 1966.Το 1975 στο Ά Πρόγραμμα της ΕΡΤ επί Μάνου Χατζηδάκη, έκανε την πρώτη στην ιστορία του ελληνικού ραδιοφώνου ζωντανή πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή. Το 1988 ξεκίνησε τη μακροβιότερη και δημοφιλέστερη πρωινή εκπομπή «Πρωινή Γραμμή» από τη συχνότητα του ΑΝΤΕΝΝΑ FM. Στη συνέχεια ανέλαβε την πρωινή ζώνη του ιστορικού δημοτικού ραδιοφώνου ΑΘΗΝΑ 984 και στη συνέχεια, την  πρωινή ραδιοφωνική ζώνη στην δημόσια ραδιοφωνία στη συχνότητα 105,8.

Μπροστά στο μικρόφωνο, ήταν αυτός που εγκαινίασε με τη φωνή του τον ΑΝΤΕΝΝΑ FM Θεσσαλονίκης και το Δημοτικό Ραδιοφωνικό σταθμό του Δοξάτου Δράμας.

Τηλεόραση - ΕΡΤ

Η καταλυτική, για τη συνέχεια της καριέρας του, συνεργασία του με την κρατική τηλεόραση, άρχισε με την μεταπολίτευση το 1974, με προσωπική επιλογή του τότε Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή, του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη.

Το 1976, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, του ανέθεσε προσωπικά την ίδρυση της ΕΡΤ 3, του πρώτου περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού της ΕΡΤ, με έδρα την Θεσσαλονίκη.
Ο Τέρενς Κουίκ διηύθυνε την ΕΡΤ3 για δύο χρόνια ,παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και τις καθημερινές ειδήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1978, του ανατέθηκε να ιδρύσει και να οργανώσει τη Διεύθυνση Τηλεοπτικών Αθλητικών Εκπομπών της ΕΤ-1, στην οποία διατέλεσε και Διευθυντής για δύο χρόνια, εισάγοντας πολλές καινοτομίες. Επελέγη επίσης ως ένας εκ των κορυφαίων μελών της οργανωτικής ομάδας της Γιουροβίζιον (ο μοναδικός Έλληνας μέχρι σήμερα) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας.

Στον τομέα της παρουσίασης ειδήσεων ήταν ο βασικός παρουσιαστής από το φθινόπωρο του 1974, μέχρι τις 31 Αυγούστου 1989, οπότε και παραιτήθηκε από την ΕΡΤ.

Το καλοκαίρι του 2008 επέστρεψε στην δημόσια τηλεόραση παρουσιάζοντας την εκπομπή «Απόψε με τον Τέρενς Κουίκ», κάθε Τρίτη βράδυ στην ΕΤ3.

Ιδιωτική Τηλεόραση

Πρωτοστάτησε το Φθινόπωρο του 1989 στην ίδρυση του ΑΝΤΕΝΝΑ TV. Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθυντής Ειδήσεων, για 10 χρόνια ο κεντρικός παρουσιαστής του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων και για δύο χρόνια μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΑΝΤΕΝΝΑ TV.

Την 1η Ιανουαρίου 2001 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το τηλεοπτικό κανάλι STAR ως παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων και αργότερα ως Διευθυντής Ειδήσεων & Ενημέρωσης.

Από το Φθινόπωρο του 2003 ανέλαβε την τρίωρη πρωινή καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή «Κάθε μέρα Καλημέρα», την οποία συνέχισε το 2006 και για δυο χρόνια στο ALTER.

Στατιστικά και διακρίσεις

Έχει παρουσιάσει περισσότερα από 12.500 τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Έχει γυρίσει περισσότερα από 11.000 ρεπορτάζ. Έχει παρουσιάσει και διευθύνει πάνω από 1000 εκπομπές λόγου, των οποίων υπήρξε και ο παραγωγός. 

Στο ενεργητικό του καταγράφονται εκατοντάδες τηλεοπτικές αποστολές στο εξωτερικό, σε περισσότερα από 80 κράτη, στις οποίες περιλαμβάνονται και αποστολές υψηλού κινδύνου σε εμπόλεμες ζώνες, όπως και ρεπορτάζ - οδοιπορικά στους δυο πόλους του πλανήτη, Ανταρκτική και Αρκτική.

Επίσης έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ρεπορτάζ και θέματα της Ομογένειας, την οποία έχει «ζήσει» με επισκέψεις, οδοιπορικά, συνεντεύξεις, διαλέξεις κλπ, σε κάθε γωνιά της γης, όπου υπάρχουν Έλληνες της Διασποράς.

Τον έχουν τιμήσει με συνεντεύξεις τους όλοι οι πρωθυπουργοί της χώρας από τη μεταπολίτευση και μετά, αλλά και δεκάδες διάσημες προσωπικότητες με αποκλειστικές συνεντεύξεις τους, όπως οι: Τζίμυ Κάρτερ, Τζώρτζ Μπούς, Ανουάρ Σαντάτ, Γιτζάκ Ραμπίν, Γιάσερ Αραφάτ, Χένρυ Κίσσιγκερ, Ρόουζ Κέννεντυ (Μητέρα των Κέννεντυ), Κριστιάν Μπάρναρντ, Χριστίνα Ωνάση (στη μοναδική της τηλεοπτική συνέντευξη), Ουμπέρτο Εκο, Φρανκ Σινάτρα, Σαρλ Αζναβουρ, Σων Κόννερυ, Ρότζερ Μουρ, Μάικλ Σουμάχερ κ.α.

Στις εφημερίδες και τα περιοδικά έχει περισσότερες από 14.000 δημοσιεύσεις ρεπορτάζ και άρθρων.

Το 2006 βραβεύτηκε για το δημοσιογραφικό του ήθος από την Ένωση των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Διατέλεσε Ειδικός Γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αλλά και καθηγητής Δημοσιογραφίας σε κορυφαίες Σχολές στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.  

Πολιτικός βίος

Έχει εκλεγεί δύο συνεχόμενες τετραετίες (1986,1990) Δημοτικός Σύμβουλος στην Αθήνα, πρώτος σε σταυρούς, και έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος Αθηναίων και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

Επίσης έχει εκλεγεί δύο φορές, πάλι πρώτος σε σταυρούς, Σύμβουλος στο Δήμο Παλαιού Ψυχικού, στο οποίο διετέλεσε Πρόεδρος επί 6 χρόνια (1994,1998).       

Τον Μάιο του 2012 εκλέγεται Βουλευτής Επικρατείας και τοποθετείται  στη θέση του Εκπροσώπου και Τομεάρχη για θέματα Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ που ίδρυσε ο Πάνος Καμμένος.

Από τις 27 Ιανουαρίου του 2015 έως το Νοέμβριο του 2016 κατείχε τη θέση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ για θέματα Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου.

Παράλληλα ορίζεται από τον Πρωθυπουργό μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής για την Πάταξη της Διαφθοράς.

Στην κοινοβουλευτική του θητεία (2012 - 2015) εκλέχτηκε ομόφωνα Γραμματέας της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς και διατέλεσε μέλος της Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής και μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη).

Επίσης ήταν μέλος των κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας με Ρωσία, Ιαπωνία (της οποίας εκλέχτηκε Γραμματέας), Βρετανίας και Χιλής.

Από το Νοέμβριο του 2016 τοποθετείται στη θέση του Υφυπουργού  Εξωτερικών για θέματα του Απόδημου Ελληνισμού.

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019