Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Εξωτερική Πολιτική arrow Βουλή και Εξωτερική Πολιτική arrow Κοινοβουλευτικός Έλεγχος arrow Λειτουργία ΥΠΕΞ arrow Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 12518 από 3/7/2013 Ερώτηση της Βουλευτού κας Φωτεινής Πιπιλή σχετικά με τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα

Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 12518 από 3/7/2013 Ερώτηση της Βουλευτού κας Φωτεινής Πιπιλή σχετικά με τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα

Τετάρτη, 03 Ιούλιος 2013

1. Τα κτίρια στα οποία στεγάζεται η Πρεσβεία μας στα Τίρανα, το Προξενικό Γραφείο και το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων δεν ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, αλλά μισθώνονται από ιδιώτες. Το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται στο ποσό των 15.520 ευρώ για την Πρεσβεία και το Προξενικό Γραφείο, ενώ 1.400 ευρώ επιπλέον καταβάλλονται μηνιαίως για το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.

2. Δεδομένου ότι το Υπουργείο Εξωτερικών μισθώνει τα εν λόγω κτίρια επί πολλά έτη (από το 1984), με ιδιαίτερα υψηλό, για τα δεδομένα της χώρας, μίσθωμα όπως έχει μέχρι σήμερα διαμορφωθεί και ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης για την υπογραφή νέου μισθωτηρίου συμβολαίου, σε συνεννόηση με τον Πρέσβη μας στα Τίρανα, επιδιώκεται η από πλευράς των ιδιοκτητών ανάληψη του κόστους εργασιών επισκευής προκειμένου να εξευρεθεί η, κατά το δυνατόν, συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο λύση.

3.  Με γνώμονα τη σημασία που αποδίδεται στην εν γένει παρουσία της χώρας μας και παρά την τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες ώστε να καλύψει, στο μέτρο του δυνατού, τις πλέον αναγκαίες και άμεσης προτεραιότητας επισκευές, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της Αρχής μας.