Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019
Η Ελλάδα στην Ουγγαρία arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Επίσκεψη Υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, στην Ουγγαρία (Βουδαπέστη, 14.04.2019)

Επίσκεψη Υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, στην Ουγγαρία (Βουδαπέστη, 14.04.2019)

Δευτέρα, 15 Απρίλιος 2019

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, επισκέφθηκε την Ουγγαρία στις 14 Απριλίου, όπου, μεταξύ άλλων, πραγματοποίησε ομιλία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, στο πλαίσιο των εορτασμών της  Ημέρας Φιλελληνισμού. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με συνδρομή της Ελληνικής πρεσβείας, του τμήματος των Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου και του Συνδέσμου Μπάιρον, του οποίου ο Πρόεδρος, κ. Πάνος Τριγάζης, επίσης παρευρέθη.

Στη Βουδαπέστη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων. Επιπλέον, πραγματοποίησε επίσκεψη στο ελληνικό χωριό Νίκος Μπελογιάννης, όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο, Κώστα Παπαλέξη, περιηγήθηκε στους χώρους του ελληνικού σχολείου και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη και στο μνημείο πεσόντων, που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην είσοδο του χωριού.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε τα εξής  πριν την αναχώρησή του:

«Μπορεί να ήταν μια σύντομη επίσκεψη αλλά πολύ ουσιαστική, γιατί συνάντησα μία ομογένεια που αγαπάει με μεγάλο πάθος την Ελλάδα, μια ομογένεια που δεν ζητάει τίποτα από την μητέρα-πατρίδα, παρά μόνο τη συνδρομή της για να διατηρηθεί στα παιδιά της η ελληνική γλώσσα.

Δύο ήταν τα αιτήματα: Χρειάζονται έναν διδάκτορα Νεοελληνικής γλώσσας για την πανεπιστημιακή έδρα που διατηρούν και τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές 15 παιδιά τους σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις της Ελλάδας. Για το δεύτερο θα φροντίσει άμεσα η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ενώ για το πρώτο θέμα - που είχε τεθεί και στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το 2017 στη Βουδαπέστη - θα το μεταφέρω και στο Υπουργείο Παιδείας και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει η πρέπουσα  ανταπόκριση.

Συγχαίρω επίσης την Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας για το θαυμάσιο περιοδικό που εκδίδουν με τίτλο «ο Ελληνισμός» και με αρχισυντάκτη τον Ανδρέα Οικονόμου. Μπορεί να καλύπτει τα Ομογενειακά θέματα, αλλά είναι έκδηλη η αγάπη για την Ελλάδα.

Ευχαριστώ όλους όσους μου έκαναν την τιμή να βρεθούν μαζί μου, είτε στη συνάντηση στην ελληνική πρεσβεία, είτε στο πανεπιστήμιο, είτε στο χωριό Μπελογιάννης. Ευχαριστώ και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μπάιρον κ. Πάνο Τριγάζη που ήρθε από την Αθήνα και ήταν μαζί μου σε αυτές τις εκδηλώσεις».