Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018
Η Ελλάδα στη Νότιο Αφρική arrow Νέαarrow Επίσκεψη Πρέσβεως κας Μαρίας Διαμαντοπούλου στην Μποτσουάνα και επίδοση διαπιστευτηρίων, Γκαμπαρόν, 2-4.06.2014

Επίσκεψη Πρέσβεως κας Μαρίας Διαμαντοπούλου στην Μποτσουάνα και επίδοση διαπιστευτηρίων, Γκαμπαρόν, 2-4.06.2014

Δευτέρα, 02 Ιούνιος 2014

Στις 3.06.2014 έλαβε χώρα, στο Προεδρικό Μέγαρο της Γκαμπαρόν, η τελετή υποβολής των διαπιστευτηρίων Πρέσβεως κας Μαρίας Διαμαντοπούλου στον Πρόεδρο της Μποτσουάνα, κ. Seretse Khama Ian Khama. Την κα Πρέσβυ συνόδεψε στην τελετή διαπιστευτηρίων ο κ. Γεράσιμος Σιούτας, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στη Γκαμπαρόν.

Κατά την ολιγόλεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση Πρέσβεως με τον Πρόεδρο Khama εδόθη η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων επί των διμερών σχέσεων Ελλάδος - Μποτσουάνα οι οποίες, σε πολιτικό επίπεδο χαρακτηρίζονται ως άριστες.

Κυρία Πρέσβυς ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Μποτσουάνα για τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία, την έξοδο της χώρας μας στις αγορές και τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα σε ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές.

Ως προς τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, κα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στις υφιστάμενες δυνατότητες ανάπτυξης των σχέσεών μας ιδίως σε τουριστικό, κατασκευαστικό όπως και στον τομέα της ενέργειας.

Σε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μποτσουάνας, κ. Phandu T.C. Skelemani, κα Πρέσβυς αναφέρθηκε και στην δραστήρια παρουσία μικρού αριθμού Ελλήνων εγκατεστημένων στη Μποτσουάνα, κατά τα τελευταία 40 έτη. Κ. Skelemani αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια στην θετική και ενεργό παρουσία της Ελληνικής Κοινότητας.

Επ' ευκαιρία της επισκέψεως, Μποτσουανός Υπουργος Εξωτερικών, ενημερώθηκε από την κα Πρέσβυ για την, από το 2010, ίδρυση Επισκοπής τους Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής στην Μποτσουάνα και υπέβαλλε αίτημα για παραχώρηση, από την κυβέρνηση της χώρας, οικοπέδου στο Γκαμπαρόν προκειμένου καταστεί δυνατή η ανέγερση ορθόδοξου ναού για την εξυπηρέτηση των Ελλήνων αλλά και της πολυάριθμης Σερβικής Κοινότητας που διαβιεί στην πόλη. Κ. Skelemani υποσχέθηκε ότι θα εξετασει θετικά το αίτημα της.

Κατά την διάρκεια της Πρέσβεως στη χώρα, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο και τα λοιπά μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Μποτσουάνας περίπου 100 Έλληνες και Κυπρίους καλά εγκατεστημένους με δυναμική παρουσία στην οικονομική ζωή της πρωτεύουσας.

Δείτε τις φωτογραφίες μας στο Flickr

Visit Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση