Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019
greek albanian
Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου
Αρχική arrow Οι Αρχές μας arrow Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου arrow Νέα arrow Εκδήλωση για την 1η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, του Γενικού Προξενείου Αργυροκάστρου σε συνεργασία με Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου

Εκδήλωση για την 1η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, του Γενικού Προξενείου Αργυροκάστρου σε συνεργασία με Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου

Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 1ης Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, το Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου διοργάνωσε την Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018, εκδήλωση σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου κ. Βασίλειος Τόλιος, υπογράμμισε τη σημασία της μητρικής γλώσσας και τις δυνατότητες συναφούς ανάδειξής της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης, κατά την ομιλία του, παρέθεσε εκτενώς προβληματισμούς και προκλήσεις για το παρόν της Ελληνικής Γλώσσας.

Ο Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου κ Astrit Aliaj, αναγνώρισε σημασία της ως στοιχείο επίσης καλής γειτονίας και σχέσεων δύο χωρών. Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, βουλευτής κ. Βαγγέλης Ντούλες, αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα της Ελληνικής Γλώσσας, ενώ ο Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Λεωνίδας Παππάς, στις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει Ελληνική Γλώσσα στην αλβανική επικράτεια.

Στην ομιλία τους, ο Πρόεδρος Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, κ. Παναγιώτης Μπάρκας καθώς και η καθηγήτρια Τμήματος, κα Μιρέλα Καραντζά, αναφέρθηκαν στη διαχρονική αξία και στις κύριες φάσεις της εξελικτικής πορείας της Ελληνικής Γλώσσας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό, με δηλώσεις διεθνών προσωπικοτήτων της επιστήμης και του πνεύματος, απόσπασμα ομιλίας του Ισπανού καθηγητού Φιλολογίας Pedro Olalla σχετικά με την επιρροή της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού παγκοσμίως, καθώς και απόσπασμα τηλεοπτικής συνέντευξης κ Γ. Μπαμπινιώτη, στην οποία επεξηγεί παράγοντες περί διαχρονικότητας και οικουμενικότητας της Ελληνικής Γλώσσας. Επίσης, προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό των βραβευμένων με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ελλήνων ποιητών, Οδυσσέα Ελύτη και Γεωργίου Σεφέρη, οι οποίοι ανέδειξαν διεθνώς με το ποιητικό τους έργο, την  Ελληνική Γλώσσα.

Φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, απήγγειλαν ποιήματα αφιερωμένα στην Ελληνική Γλώσσα, ενώ, μουσικό συγκρότημα, πρώην φοιτητή του Τμήματος, κ. Κώστα Σούτζιου, ερμήνευσε μουσικές συνθέσεις του μεγάλου μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, του συνόλου των ομογενειακών φορέων και άλλοι επίσημοι.