Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018
greek albanian
Αρχική arrow Υπηρεσίες arrow Προξενικά Τέλη

Προξενικά Τέλη

1. Τα τέλη για τη διενέργεια προξενικών πράξεων  καθορίζονται από το υπ’ αρίθμ. 16/2014 Προεδρικό Διάταγμα που καθιερώνει την νέα Προξενική Διατίμηση.

2. Ειδικά ως προς τις εθνικές θεωρήσεις, η Προξενική Διατίμηση  ορίζει την καταβολή τελών ύψους 180 ευρώ, (εκτός εάν η θεώρηση ζητείται για φοίτηση στην Ελλάδα οπότε ορίζεται καταβολή τελών ύψους 90 ευρώ).

Ωστόσο, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων ορισμένων κατηγοριών εθνικών θεωρήσεων θεσπίσθηκαν περαιτέρω εξαιρέσεις από τον γενικό κανόνα των 180 ευρώ (ΚΥΑ 24235/28.5.2014), οι κυριότερες εκ των οποίων είναι οι εξής:

  • Οι αιτούντες ομογενειακή θεώρηση καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους  καταβάλουν τέλη 20 ευρώ.
  • Οι αιτούντες εθνική θεώρηση για οικογενειακή επανένωση καταβάλλουν τέλη  90 ευρώ.

3. Τα τέλη για την χορήγηση θεωρήσεων Schengen είναι 60 ευρώ. Ωστόσο, οι πολίτες Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργίας, Μολδαβίας, Ρωσίας και Ουκρανίας καταβάλλουν μειωμένα τέλη ύψους 35 ευρώ κατ’ εφαρμογή των αντίστοιχων Συμφωνιών διευκόλυνσης θεωρήσεων. Η Ελλάς απαλλάσσει τα παιδιά κάτω των 12 ετών από την καταβολή τελών για την χορήγηση θεωρήσεων Schengen. Επιπλέον, και υπό τον όρο της αμοιβαιότητας, οι θεωρήσεις σε διπλωματικά και υπηρεσιακά διαβατήρια αλλοδαπών χορηγούνται ατελώς. Για τις λοιπές εξαιρέσεις βλ. το Άρθρο 16 του Κώδικα Θεωρήσεων.

4. Τα τέλη για την έκδοση Ελληνικών διαβατηρίων είναι τα ακόλουθα:

  • Διαβατήρια αιτούντων άνω των 14 ετών: 84,40€
  • Διαβατήρια αιτούντων έως 14 ετών: 73,60€

5. Πριν από τη διενέργεια της προξενικής πράξεως που τον αφορά, ο ενδιαφερόμενος καταθέτει το αντίστοιχο ποσό στην Alpha Bank Αλβανίας (για το Προξενικό Γραφείο Πρεσβείας Τιράνων και το Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου), ή την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στην Αλβανία (για το Γενικό Προξενείο Κορυτσάς). Η τράπεζα προμηθεύει τον αιτούντα με αποδεικτικό πληρωμής (παράβολο), το οποίο προσκομίζεται στις προξενικές Αρχές προκειμένου να διενεργηθεί η προξενική πράξη. Καταβολή των προξενικών τελών με διαφορετικό τρόπο δεν γίνεται δεκτή.

Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 28 Ιούλιος 2015