Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018
greek albanian
Γενικό Προξενείο Κορυτσάς
Αρχική arrow Οι Αρχές μας arrow Γενικό Προξενείο Κορυτσάς arrow Νέα arrow Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στην Kορυτσά

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στην Kορυτσά

Παρασκευή, 31 Μάρτιος 2017

Εορτάστηκε στην Κορυτσά, 26 Μαρτίου 2017, η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Το πρόγραμμα του εορτασμού περιελάμβανε δοξολογία στην παλαιά Μητρόπολη Κορυτσάς, μαθητική εκδήλωση του σχολείου ΄΄Όμηρος΄΄, καθώς και δεξίωση του Γενικού Προξενείου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, στην οποία προσήλθαν περίπου 300 άτομα.

Εκτός των ομογενών, στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν επισκέπτες και προσκληθέντες εξ Ελλάδος, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Κοζάνης κ. Κασαπίδης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Νεστορίου κ. Γκέτσιος. Με πρωτοβουλία του κ. Καχριμάνη στον εορτασμό συμμετέσχε το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Μετσόβου, το οποίο παρουσίασε πρόγραμμα στον χώρο έμπροσθεν του σχολείου ΄΄Όμηρος΄΄, αμέσως μετά την σχολική εορτή. Επίσης, παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Ντούλες, ο Πρόεδρος της ΄΄Ομόνοιας΄΄ κ. Παππάς, καθώς και ηγετικοί παράγοντες της Ομογένειας από την βλαχική κοινότητα. Στην σχολική εκδήλωση παρευρέθη και ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης. Από αλβανικής πλευράς, παρευρέθησαν ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Παππάς, ο Περιφερειάρχης κ. Κονόμι και η Αντιδήμαρχος Κορυτσάς κα Θέμελη.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, η ΄΄Ομόνοια΄΄ Κορυτσάς πραγματοποίησε, 23 Μαρτίου, σε αίθουσα του καθεδρικού ναού εκδήλωση με θέμα τον ρόλο των ευεργετών και των φιλανθρωπικών οργανώσεων της Κορυτσάς στην λειτουργία των ελληνόγλωσσων σχολείων από το δέκατο όγδοο αιώνα μέχρι το 1920, οπότε το αλβανικό κράτος έπαυσε την λειτουργία των σχολείων αυτών. Ομιλητής ήταν ο ομογενής εκ Κορυτσάς καθηγητής του εδώ πανεπιστημίου κ. Διονύσιος Τούσης. Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τούσης ανεφέρθη στην συμμετοχή εκατοντάδων Κορυτσαίων στον επαναστατικό Αγώνα του 1821.

Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν 300 περίπου άτομα, ήταν  εξαιρετικά επιτυχής. Έδωσε την ευκαιρία  στο ακροατήριο, ιδιαίτερα στους  νέους, να έλθει σε επαφή με το πολύ σημαντικό αυτό κεφάλαιο της ιστορίας της Κορυτσάς. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο  κ. Φίλιππος Δραγούμης, ο οποίος είχε προσκληθεί σε αυτήν ως μέλος της Επιτροπής του ιδρύματος ΄΄Ιωάννης Μπάγκας΄΄, ευεργέτη εκ Κορυτσάς.