Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018
Η Ελλάδα στην Αλγερία arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αλγερινό ομόλογό του, κ. Lamamra (Αλγέρι, 27/4/2017)

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αλγερινό ομόλογό του, κ. Lamamra (Αλγέρι, 27/4/2017)

Πέμπτη, 27 Απρίλιος 2017

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η Αλγερία είναι μία από τις σημαντικότερες χώρες στην Μεσόγειο. Είναι η μεγαλύτερη χώρα σε έκταση, με αυξανόμενο πληθυσμό και οικονομική δυναμικότητα. Είναι ένας μεγάλος εξαγωγέας, με καλές εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την Ελλάδα. Είναι μια χώρα με την οποία έχουμε παραδοσιακές φιλικές σχέσεις. Ήρθαμε για να τις εντατικοποιήσουμε, να προετοιμάσουμε ταξίδι του κ. Πρωθυπουργού, καθώς και την επίσκεψη του κ. Υπουργού Εξωτερικών της Αλγερίας στην Ελλάδα.

Συζητήσαμε για τα προβλήματα της περιοχής και μην ξεχνάτε ότι οι δύο χώρες, με διαφορετικό τρόπο, είναι γείτονες της Λιβύης και ενδιαφέρονται άμεσα για τις εξελίξεις στην Συρία. Μιλήσαμε για τα περιφερειακά προβλήματα και διαπιστώσαμε την μεγάλη σύμπτωση απόψεων σε σειρά από αυτά. Συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε την σχέση μας τόσο ως προς τα Υπουργεία Εξωτερικών, μέσω των ειδικευμένων Διευθύνσεών μας και της Διπλωματικής Ακαδημίας, όσο και ως προς τους τομείς άλλων Υπουργείων, καθώς και επιχειρήσεων. Επίσης, θα προετοιμαστεί η διοργάνωση ενός επιχειρηματικού φόρουμ, καθώς και μιας μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής για να συζητηθεί η παραπέρα ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων. Θεωρώ ότι το ταξίδι είχε επιτυχία και προωθεί τις σχέσεις μας με αυτή την σημαντική χώρα της Μεσογείου.

Η Ελλάδα εισάγει 20% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από την Αλγερία και συνεπώς έχουμε μία πολύ θετική εμπειρία από τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο. Ο αγωγός ΤΑΡ που έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν θα περνάει από την Ελλάδα, ενώ θα έχουμε επίσης δύο σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου, έναν κοντά στην Αθήνα και άλλον έναν στην βόρεια Ελλάδα. Επίσης, σχεδιάζουμε μαζί με τις άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου, να αξιοποιήσουμε το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε στην περιοχή πέρυσι.

Συζητήσαμε, επίσης, με τον κύριο Υπουργό σχετικά με τη συνεργασία μας επί άλλων τύπων ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά, καθώς και άλλες μορφές ηλιακής ενέργειας. Όπως γνωρίζετε -και το γνωρίζετε καλύτερα από μένα- η Αλγερία είναι μία χώρα όπου ο ήλιος λάμπει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες που η διαρκής ηλιοφάνεια προσφέρει, οπότε συζητήσαμε και αναφορικά με την συνεργασία εταιρειών που εξειδικεύονται στον τομέα αυτόν με την Αλγερία.

Visit Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση