Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019
Η Ελλάδα στην Αυστρία arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Vienna Migration Conference- Επίσκεψη αναπληρωτή υπουργού για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, κ. Γ. Κουμουτσάκου.

Vienna Migration Conference- Επίσκεψη αναπληρωτή υπουργού για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, κ. Γ. Κουμουτσάκου.

Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019

2


O Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος ήταν στις 21 και 22 Νοεμβρίου προσκεκλημένος της Συνδιάσκεψης της Βιέννης για τη Μετανάστευση, η οποία λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση και οργανώνεται από το Διεθνές  Κέντρο για την Ανάπτυξη της Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD),  δεξαμενή σκέψης με τη συμμετοχή 17 ευρωπαϊκών κρατών, υπό την αιγίδα του πρώην αυστριακού Αντικαγκελάριου και Υπουργού Εξωτερικών, κ. Michael Spindelegger. Το Κέντρο έχει ως αποστολή του τη στήριξη κυβερνήσεων με σκοπό την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων στις προκλήσεις που συνδέονται με το θέμα της μετανάστευσης. Ο κ. Κουμουτσάκος συμμετείχε σε πάνελ υψηλόβαθμων αξιωματούχων με θέμα «Προτεραιότητες και στόχοι για την εξεύρεση βιώσιμων και ολοκληρωμένων απαντήσεων στο ζήτημα της ευρωπαϊκής μετανάστευσης» και είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις της Ελλάδας  και τη νέα ελληνική νομοθεσία σχετικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου, τις επιστροφές μεταναστών, τους αποτελεσματικότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και τη δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων.

Στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης ο κ. Κουμουτσάκος πραγματοποίησε επαφές σε διμερές επίπεδο. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη συνάντησή του με τον Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, -όπου και φιλοξενείται κάθε χρόνο η Συνδιάσκεψη-, κ. Wolfgang Peschorn. Ο κ. Κουμουτσάκος είχε επίσης συναντήσεις με τον τούρκο Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ismail Catakli, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, Abela Carmelo, καθώς και με την εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για θέματα Ασύλου (EASO), κυρία Nina Gregori. Η ελληνική πρεσβεία στη Βιέννη ήταν υπεύθυνη για τον συντονισμό της επίσκεψης και των διμερών επαφών του κ. αναπληρωτή υπουργού.

3