Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019
Η Ελλάδα στην Ιρλανδία arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Συνάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με την Πρέσβη της Ιρλανδίας, Orla O ’ Hanrahan (Αθήνα, 12.09.2019)

Συνάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με την Πρέσβη της Ιρλανδίας, Orla O ’ Hanrahan (Αθήνα, 12.09.2019)

Παρασκευή, 13 Σεπτέμβριος 2019

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα του Brexit , στο μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και στην ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Η κα O ’ Hanrahan εξέφρασε την ικανοποίηση της ιρλανδικής πλευράς για την στήριξη της Ελλάδας στις ιρλανδικές θέσεις στο θέμα του Brexit . Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ οφείλουν να επιδείξουν αλληλεγγύη έναντι της Ιρλανδίας ως προς την ιρλανδική εφεδρική λύση ( backstop ), που προβλέπεται στην Συμφωνία Αποχώρησης.

Περαιτέρω, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε την συνομιλήτριά του για την ανησυχητική αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα σύνορα της χώρας, καθώς και για την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας. Επίσης, αναφέρθηκε στις ελληνικές θέσεις σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ιδίως ως προς την κατανομή των πόρων της Πολιτικής Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η συζήτηση έγινε σε φιλικό κλίμα και δόθηκε η ευκαιρία και στις δύο πλευρές να επιβεβαιώσουν το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, καθώς και την κοινή επιθυμία τους για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ.

Τέλος, η κα O ’ Hanrahan μετέφερε στον Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών πρόσκληση της Ιρλανδής ομολόγου του να επισκεφθεί το Δουβλίνο για διμερείς διαβουλεύσεις.