Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021
Η Ελλάδα στη Νορβηγία arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Χαιρετισμός Πρέσβεως κας Άννας Κόρκα για τον εορτασμό της 200ης επετείου από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.

Χαιρετισμός Πρέσβεως κας Άννας Κόρκα για τον εορτασμό της 200ης επετείου από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021

Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι της Ελλάδος,

Έχω τη μεγάλη τιμή και χαρά να σας  ανακοινώσω πανηγυρικά ότι φέτος, την 25η  Μαρτίου, η Ελλάδα εορτάζει την 200ή επέτειο από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, η οποία οδήγησε στην ανεξαρτησία της και την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, στις 3 Φεβρουαρίου 1830. Αυτή η ημερομηνία θεωρείται ως η αφετηρία του απελευθερωτικού αγώνα, μετά από τέσσερις σχεδόν αιώνες υπό τον οθωμανικό ζυγό. Η εξέγερση της Ελλάδος εμπνεύστηκε από τις αρχές, τα ιδανικά, τις αξίες και την κληρονομιά των προγόνων μας, του ευρωπαϊκού κινήματος του Διαφωτισμού, καθώς και από τις αμερικανική (1776) και γαλλική (1879) επαναστάσεις.

Η 25η Μαρτίου 2021 είναι η ιστορική στιγμή που η Ελλάδα, το λίκνο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που είχε προηγουμένως διαδοθεί σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και θεωρείται ένας από τους κύριους πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ξαναγεννήθηκε και ανέκτησε τη θέση της ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ο αμείωτος θαυμασμός για το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και η σταθερή πεποίθηση ότι αυτή η χώρα και ο λαός της πρέπει να αποτελούν και πάλι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας, ήταν οι κινητήριες δυνάμεις για πολλούς Ευρωπαίους να ενταχθούν στις τάξεις των εξεγερμένων Ελλήνων και Ευρωπαίων για να πολεμήσουν για την ελληνική ανεξαρτησία. Αυτό το ισχυρό κίνημα υπέρ του ελληνικού σκοπού που εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, πριν και κατά τη διάρκεια της επανάστασης, αφυπνώντας τους λαούς και κινητοποιώντας τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής, ονομάστηκε «Φιλελληνισμός».

Οι συνεργάτες μου και εγώ προσωπικά προσβλέπαμε να σας προσκαλέσουμε σε δεξίωση με αφορμή την 200ή επέτειο της ελληνικής παλιγγενεσίας. Ωστόσο, λόγω των αυστηρών περιορισμών που αποσκοπούν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού covid-19, η Πρεσβεία δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια γιορτή με φυσική παρουσία φέτος.

Εορτάζοντας αυτή τη σημαντική επέτειο, η σημασία της οποίας ξεπερνά τα σύνορα της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Ελληνική Κυβέρνηση διοργανώνει μια σειρά ψηφιακών εκδηλώσεων. Ένα από αυτά τα καλλιτεχνικά γεγονότα είναι μια συναυλία που διοργανώνεται από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αυτή η συναυλία θα παρουσιάσει τον Εθνικό Ύμνο εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, σε μία σπάνια μουσική εκδοχή του Νικολάου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, από το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΟΝ. Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος και την πιανιστική συνοδεία ο Στάθης Σούλης. Για την καλύτερη κατανόηση του ποιητικού κειμένου, το οποίο εκφράζει μοναδικά τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας και της πίστης στον άνθρωπο, η ψηφιακή προβολή συνοδεύεται από την επιλογή ελληνικών ή αγγλικών υπότιτλων (αγγλική μετάφραση του Charles Sheridan). Το βίντεο εμπλουτίζεται από απεικόνιση πινάκων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου αιώνα με θεματολογία από τον αγώνα για ανεξαρτησία. Θα προβληθούν οπτικές δημιουργίες των Θεόδωρου Βρυζάκη, Άγγελου Γιαλίνα, Νικόλαου Γύζη, Γεωργίου Μαργαρίτη και Διονύσιο Τσόκου, με την ευγενική παραχώρηση της Εθνικής Πινακοθήκης Η εν λόγω ψηφιακή συναυλία θα μεταδοθεί από τη σελίδα facebook (https://www.facebook.com/megaron.gr/) και από τον ιστότοπο (https://www.megaron.gr/event/meizon-ensemble/) του Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021, στις 20:30 μ.μ. (GMT +2) και θα είναι, επίσης, διαθέσιμη, κατόπιν αιτήματος, στον ιστότοπο του Μεγάρου έως την 31η  Δεκεμβρίου 2021.

Περαιτέρω, η Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας δημοσίευσε στον ιστότοπό της (https://200years.mfa.gr/en/) μια ψηφιακή Έκθεση με τίτλο: Η Ελλάδα Ελεύθερη: Αναγνώριση και Σύναψη Διπλωματικών και Προξενικών Σχέσεων με 43 banners.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νορβηγίας «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» διοργανώνει, σε συνεργασία με το Ελληνο-νορβηγικό Πολιτιστικό Σύλλογο, διάλεξη, η οποία θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης zoom, στην νορβηγική γλώσσα, με θέμα: Ο Ελληνικός Λαός ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη – Η Επανάσταση του 1821. Η εν λόγω διάλεξη θα πραγματοποιηθεί από τον Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Vemund Aarbakke, την 28η Μαρτίου 2021, ώρα 18.00–19.00, ως κάτωθι:
https://oslomet.zoom.us/j/68737161712?pwd=YjJ5Zk1GUjdlN1BQeExLTlBSRzQvUT09&fbclid=IwAR2yEfEGu5eKGq2Y9BCzxuNLdC8LMdL9CNLXG_B0Rs7FMVXKws1VGUJqo8
(Meeting ID: 687 3716 1712 Password: 846246)

Τέλος, κατόπιν πρωτοβουλίας της Πρεσβείας μας, ο Δήμος Όσλο απεδέχθη φωταγωγήσει, ανήμερα της εθνικής μας επετείου, την χιονοδρομική πίστα άλματος σκι στον λόφο HolmenKollen, με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας.

Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι της Ελλάδος,

Δράττομαι της ευκαιρίας για να σας απευθύνω τις καλύτερες ευχές των συνεργατών μου και εμού προσωπικά, όπως και να εκφράσω την ευχή να συνεορτάσουμε στο προσεχές μέλλον την εθνική μας επέτειο χωρίς υφιστάμενους περιορισμούς.

Με εορταστικούς χαιρετισμούς,
(υπογραφή)                                                                                                    
Άννα Κόρκα
Πρέσβυς της Ελλάδος στη Νορβηγία και την Ισλανδία