Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018
greek albanian
Γενικό Προξενείο Κορυτσάς
Αρχική arrow Οι Αρχές μας arrow Γενικό Προξενείο Κορυτσάς arrow Νέα arrow Εορτασμός της Εθνικής Εορτής της 28 Οκτωβρίου στην Κορυτσά

Εορτασμός της Εθνικής Εορτής της 28 Οκτωβρίου στην Κορυτσά

Παρασκευή, 31 Οκτώβριος 2014

O Γενικόε Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά κ. Ιωάννης Πεδιώτης καταθέτει στεφάνι προς τιμήν των πεσόντωνΜε ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η Εθνική Εορτή της «28 Οκτωβρίου» στην Κορυτσά. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Δημητρίου στο χωριό Μπομποστίτσα (Ναός του 13 αιώνα) και συνεχίστηκαν με τη Δοξολογία στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ελλήνων Πεσόντων στο χωριό Μπομποστίτσα, όπου κατέθεσαν στεφάνι: Ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία, κ Λεονίδας Ροκανάς, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά, κ. Ιωάννης Πεδιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης της  Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ Σταύρος Γιαννακίδης, ο Δήμαρχος Άργος Ορεστικού κ Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, κ Νικόλαος Ασημόπουλος, η Βουλευτής Καστοριάς κ Μαρία Αντωνίου, ο Πρόεδρος Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας, κ Μιχάλη Μαγειρία, η εκπρόσωπος Ελληνικών Φροντιστηρίων «Αριστοτέλης» κ Μαρία Ζαμανίκου, ο Πρόεδρος Ομόνοιας Κορυτσάς κ Γρηγόρης Καραμέλος με τον Ναούμ Ντίσιο, ο Πρόεδρος ΚΕΑΔ - παράρτημα Κορυτσάς κ Αρμπέν Ηλία, η Οργάνωση των Ρομά κ Αρμπέν Κοστούρη, ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Πολιτισμού»,  ο Σύλλογος ΠΑΣΥΒΑ- ΣΦΕΒΑ, ο Μορφωτικός Σύλλογος Άργος Ορεστικού. Μαθητές του Νηπιαγωγείου και Εκπαιδευτηρίων Όμηρος, αφιέρωσαν ένα τραγούδι στους ανώνυμους, ήρωες. Η τελετή τελείωσε με την απαγγελία του Εθνικό Ύμνου.

Ακολούθησε, όπως κάθε χρόνο η ξεχωριστή εορταστική εκδήλωση των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων «Όμηρος». Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής του Σχολείου κ Ζαφείρης Γεωργιάδης. Στο τέλος οι μαθητές χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Ακολούθησε η Ομιλία του Προέδρου της Ομόνοιας κ Γρηγόρη Καραμέλο και ακολούθως έλαβε τον λόγο ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ Ιωάννης Πεδιώτης, που αναφέρθηκε στο έπος των ελλήνων στρατιωτών το 1940 και τα διαχρονικά μηνύματα του αγώνα τους προς τους σύγχρονους Έλληνες αλλά και όλους τους λαούς.

Με τη λήξη των εκδηλώσεων στα Εκπαιδευτήρια «Όμηρος», όλοι οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν προς το Ξενοδοχείο Γκράντ, όπου και παρακολούθησαν μια ξεχωριστή παράσταση με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από διάφορους Συλλόγους από την Ελλάδα.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των ανωτέρω και ο κ Ανδρέας Μίτσιος Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων Όμηρος, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης των Εκπαιδευτηρίων Όμηρος κ Γεώργιος Χρονόπουλος, ο πρώην Βουλευτής κ Ευγένιος Χαϊτίδης και άλλοι άγνωστοι και γνωστοί φίλοι και συμπατριώτες που αγαπούν και στέκονται δίπλα στους Έλληνες της Κορυτσάς.