Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018
greek albanian
Γενικό Προξενείο Κορυτσάς

Κτίριο Σεφέρη στην Κορυτσά

Δευτέρα, 11 Μάιος 2015

Κτίριο Σεφέρη στην Κορυτσά

Το κτίριο (που βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης), έχει δει όλα τα σημαντικά γεγονότα του εικοστού αιώνα να περνούν από μπροστά του.

Έχει φιλοξενήσει στους χώρους του τον Γιώργο Σεφεριάδη, ως Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος. Εδώ έμεινε και εργαζόταν ο ποιητής και εδώ έχει γράψει σημαντικά ποιήματά του και πολλά από τα φλογερά ερωτικά του γράμματα στη Μαρώ. Γι αυτό και, από την διετία 1936-37, που υπηρέτησε στην Κορυτσά, το κτίριο αναφέρεται από όλους τους ντόπιους ως «κτίριο Σεφέρη».

Μετά από πολλές περιπέτειες, το κτίριο αγοράστηκε από το ελληνικό Δημόσιο το 1998, για να επισκευαστεί και να μεταφερθεί και πάλι εκεί το Γενικό Προξενείο. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, η κακή κατάσταση του κτιρίου έχει μεταβληθεί σε ερειπωμένη κατάσταση, χάρη στους εμπόρους οικοδομικών υλικών, οι οποίοι, αργά τη νύχτα, προοδευτικά, το απογυμνώνουν κομμάτι-κομμάτι, ώσπου, σε λίγο καιρό, το κτίριο θα έχει εξαυλωθεί, σαν να μην υπήρξε ποτέ. Αν προστεθεί σ’ αυτά η χρήση του από τοξικομανείς, αλλά και η χρήση του ως ανεπίσημης χωματερής, προκύπτει η πλήρης εικόνα.

Πέρα από την αυτονόητη τεράστια ιστορική και πολιτιστική του αξία, η ανακατασκευή του, εκτός από τεράστια δημοσιότητα, τόσο στην Αλβανία, όσο και στην Ελλάδα, θα προκαλούσε ενθουσιασμό και θα αναθάρρυνε τους ομογενείς μας, θα αποτελούσε και πάλι σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Περιοχή -και όχι μόνο για την Κορυτσά- και θα ανύψωνε το κύρος μας ως χώρας.

genikos proxenosSeferiadis
seferi1919
seferi1936
seferi1950
seferi2015
seferi2015 2
seferi2015 4
seferi2015 5
seferi2015 7
seferis2015 3