Οι Αρχές μας
Γενικό Προξενείο Σαγκάης
Νέα
Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας
Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας
Στις 22 Απριλίου, στο Κέντρο Νεοελληνικού Πολιτισμού «Μαριλένα Λασκαρίδη» του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης (SISU) πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας (09.02). Εκ μέρους του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Σαγκάη, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος, κ. Σπυρίδων Κρητικός, ο Επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας και η γραμματέας του Προξενείου.
Από το SISU συμμετείχαν ο αναπληρωτής Διευθυντής της Σχολής Ευρωπαϊκών και Λατινοαμερικανικών Σπουδών (SELAS), κ. Yang Ming, η αναπληρώτρια καθηγήτρια, κα Hu Jingjing, καθώς και το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών. Οι καθηγητές και οι φοιτητές των Τμημάτων Ελληνικών του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών Xi’an (XISU) και του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών Jilin (JISU) συμμετείχαν επίσης διαδικτυακά.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Γενικός Πρόξενος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον κ. Yang και την κα Hu, καθώς και προς το ακαδημαϊκό προσωπικό για τη διαρκή συμβολή τους στην προώθηση των Ελληνικών Σπουδών. Στην ομιλία του για τη σημασία της ελληνικής γλώσσας, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, σε ένα πανεπιστήμιο που καλλιεργεί τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ενίσχυση των πολιτιστικών και ακαδημαϊκών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Το 2026 ήταν η πρώτη χρονιά που η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας γιορτάστηκε επίσημα από την UNESCO σε διεθνές επίπεδο. Την ανακήρυξη υποστήριξαν δεκάδες κράτη-μέλη, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική συμβολή της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας καθιερώθηκε, μεταξύ άλλων, με στόχο να προβάλει τη συμβολή της στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό και να ενισχύσει τη διδασκαλία και διάδοσή της διεθνώς.
Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω, εσάς και όλους τους φοιτητές που μελετούν την ελληνική γλώσσα στην Κίνα, να συνεχίσετε με ενθουσιασμό τις σπουδές σας και να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που σας προσφέρει η γνώση της ελληνικής γλώσσας. Είμαι βέβαιος ότι η ενασχόλησή σας με την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό θα αποτελέσει πολύτιμο εφόδιο για τη μελλοντική σας πορεία, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.»
Το πρόγραμμα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, ομιλίες του κ. Yang και της κας Hu, προβολή βίντεο με μήνυμα του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών, παρουσίαση για την ιστορία της ελληνικής γλώσσας και απαγγελία ποιήματος από ακαδημαϊκούς του SISU, καθώς και ποικίλες διαδραστικές παρουσιάσεις φοιτητών των τριών πανεπιστημίων.


















