Κυριακή, 16 Μαΐου 2021
greek italian
Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη
Αρχική arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη arrow Νέα arrow Μήνυμα του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη για την επέτειο 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία

Μήνυμα του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη για την επέτειο 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021

Συμπατριώτες μου,

Στην αυγή του τρίτου αιώνα της ελεύθερης και ανεξάρτητης ζωής της, η Ελλάδα μας γιορτάζει τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821. Με το βλέμμα να στρέφεται όχι μόνο στον Μοριά, στη Ρούμελη ή στα νησιά που ξεσηκώθηκαν τότε. Αλλά και πέρα από τα σύνορα. Στον Οικουμενικό Ελληνισμό, που ακμάζει στα πέρατα του κόσμου. Κρατώντας, όμως, πάντα την σκυτάλη των προγόνων του εξωτερικού, που και αυτοί υπήρξαν πρωταγωνιστές του εθνικού Αγώνα.

Ο ίδιος σπόρος της αναγέννησης έφτασε, άλλωστε, απ’ τις ελληνικές κοινότητες τoυ εξωτερικού: Στη Βιέννη τυπώνει ο Ρήγας το πρώτο προσκλητήριο της ελευθερίας, τον Θούριό του. Και στην ίδια πόλη συστήνεται η Φιλόμουσος Εταιρεία. Στο Παρίσι ιδρύεται το Ελληνόγλωσσον Ξενοδοχείον για τη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων. Και εκεί δημοσιεύει ακούραστα ο Κοραής, αλληλογραφώντας για τον Αγώνα με ένας από τους πατέρες του αμερικανικού Έθνους, τον Τόμας Τζέφερσον. Ενώ στην Οδησσό ιδρύουν οι τρεις έμποροι Σκουφάς, Ξάνθος και Τσακάλωφ τη Φιλική Εταιρεία.

Οι Έλληνες της Διασποράς θα βρεθούν, όμως, και στην πρώτη γραμμή της μάχης: Οι ηρωικοί φοιτητές του Ιερού Λόχου ξεκίνησαν την εξέγερση στο Δραγατσάνι. Οι ομογενείς μας συνέρρευσαν αμέσως από παντού στην Ελλάδα για να πολεμήσουν. Και φλογεροί πατριώτες στο Λονδίνο και το Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη, εμψύχωσαν το φιλελληνικό κίνημα και έκαναν δωρεές για την ενίσχυση του Αγώνα.

Όταν οι Έλληνες ελευθερώθηκαν, απλώθηκαν στις πέντε γωνιές του κόσμου. Χωρίς να ξεχάσουν, όμως, ποτέ την μητέρα-πατρίδα. Οι γενιές ανανεώνονται μακριά της. Αλλά επιστρέφουν για να συμμετάσχουν στους πολέμους της εθνικής ολοκλήρωσης και, αργότερα, στο έπος του 1940. Ενώ, στο πέρασμα του χρόνου, οι ομογενείς δεν σταματούν να προικίζουν τον τόπο καταγωγής τους με ιδρύματα, νοσοκομεία και σχολεία. Στηρίζοντας πάντα τα δίκαια του Ελληνισμού με την επιρροή που κέρδισαν με την προκοπή τους στις νέες τους πατρίδες.

Συμπατριώτες μου,

Στα 200 χρόνια της πορείας μας, η Ελλάδα συχνά λησμόνησε τα απόδημα παιδιά της. Όμως,  αυτό  ανήκει στο παρελθόν. Η Πολιτεία φρόντισε, πλέον, να διευκολύνει τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από όπου διαμένουν. Η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την ψηφιακή εξυπηρέτησή τους από τα προξενεία. Και προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη.

Κάτι καλό, λοιπόν, γίνεται στη χώρα μας. Και σας καλώ να το κάνετε καλύτερο στη δική σας σκέψη. Ήδη, τα κέντρα του κόσμου, από το Σίδνεϋ και το Τορόντο μέχρι τις Βρυξέλλες τιμούν τα ελληνικά χρώματα. Και ο οικουμενικός Ελληνισμός γιορτάζει ταυτόχρονα με την εθνική εστία τα 200 χρόνια του Αγώνα: Σε 46 χώρες οι απόδημοί μας, σε συνεργασία με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», προωθούν 319 δράσεις.

Σήμερα η Ελλάδα αμύνεται με επιτυχία στην πανδημία. Εμβολιάζεται με γρήγορους ρυθμούς και βλέπει την έξοδο από την παγκόσμια δοκιμασία και την είσοδο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Ένα νέο εθνικό στοίχημα, που θα χρειαστεί και  την αρωγή της ομογένειας. Σύντομα οι νέοι που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης, θα μπορούν να γυρίσουν, καθώς η Ελλάδα θα χρειαστεί την όρεξη και τη γνώση τους. Οι ωριμότεροι, θα βρουν στη χώρα καινούργιες ευκαιρίες για επενδύσεις. Και όλοι, σε κάθε ταξίδι τους στην πατρίδα, θα συναντήσουν πάντα ένα ζεστό χαμόγελο.

Τιμώντας τον Αγώνα του 1821, δίνουμε τον Αγώνα του 21ου αιώνα. Τον δικό μας, δημιουργικό Αγώνα. Τότε ήταν η Επανάσταση της Εθνικής Ανάστασης. Σήμερα είναι η Επανάσταση της Εθνικής Ανάταξης. Η σύγχρονη μάχη της Ανάπτυξης. Που θα την κερδίσουμε και πάλι ενωμένοι, δυνατοί και αισιόδοξοι.

Χρόνια πολλά Ελλάδα! Χρόνια πολλά Έλληνες, παντού στον κόσμο!