Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018
Η Ελλάδα στην Φινλανδία arrow Η Ελλάδα και η Φινλανδίαarrow Μορφωτικές, Πολιτιστικές Σχέσεις και Απόδημος Ελληνισμός

Μορφωτικές, Πολιτιστικές Σχέσεις και Απόδημος Ελληνισμός

Οι πολιτιστικοί δεσμοί της Ελλάδας με τη Φινλανδία είναι ιδιαίτερα αξιόλογοι, καθότι στη χώρα λειτουργούν πέντε πανεπιστημιακές έδρες ελληνικών, ενώ επίσης δραστηριοποιούνται πολλοί σύλλογοι «Φινλανδο-Ελληνικής Φιλίας», αποτελούμενοι σχεδόν εξ ολοκλήρου από Φινλανδούς φιλέλληνες, οι οποίοι επισκέπτονται συχνά τη χώρα μας. Τέλος, στη Φινλανδία διαβιεί μικρός αριθμός ελλήνων ομογενών.

Ομογένεια / Φιλλανδo-Ελληνικοί Σύλλογοι

Στη Φιλλανδία  διαμένουν περί τους 850 Έλληνες, οι περισσότεροι των οποίων διαβιούν στην ευρύτερη περιφέρεια του Ελσίνκι. Η πλειοψηφία των διαβιούντων στην Φιλλανδία  ομογενών έχουν εγκατασταθεί στην χώρα, εντός των τελευταίων 30 ετών. Από τον Μαρτίου 2009 λειτουργεί  ο Σύνδεσμος Ελλήνων Φιλλανδίας (http://www.greeks.fi) η μοναδική ομογενειακή οργάνωση στη χώρα.

Το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων της Φιλλανδίας είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιωτικοί υπάλληλοι. Συνεχώς αυξανόμενος είναι ο αριθμός των Ελλήνων που φοιτούν στα φιλλανδικά πανεπιστήμια άλλα και των Ελλήνων καθηγητών που  εργάζονται σε αυτά.   Τέλος, σημειώνεται ότι ικανός αριθμός Ελλήνων εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Αρχή για τα Χημικά (ECHA) οποία έχει την έδρα της στο Ελσίνκι.    

Στη Φιλλανδία υπάρχουν 23 σύλλογοι «Φιλλανδο-Ελληνικής Φιλίας» οργανωμένοι σε μια ομοσπονδία, αποτελούμενοι σχεδόν εξ ολοκλήρου από Φιλλανδούς φιλέλληνες, οι οποίοι επισκέπτονται συχνά τη χώρα μας και προάγουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας στη χώρα αυτή του βορρά, μέσω της διοργάνωσης διαφόρων εκδηλώσεων.

Με την συνδρομή της Πρεσβείας, συστάθηκε το 2008 Φιλλανδική    Επιτροπή για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μέλη της Επιτροπής είναι επιφανείς προσωπικότητες της Φιλλανδίας. Τον Δεκέμβριο 2008 έγινε επισήμως μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Από το 1984 λειτουργεί στην Αθήνα το Φιλλανδικό Ινστιτούτο (http://www.finninstitute.gr/el). Πρόκειται για αρχαιολογική σχολή με κύριο σκοπό την μελέτη της ελληνικής αρχαιολογίας, της ιστορίας, της γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού γενικότερα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 07 Ιανουάριος 2015
Visit Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Σύνδεσμος Ελλήνων Φινλανδίας
Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών

Ομοσπονδία των Φινλανδο-Ελληνικών Συνδέσμων (Στα Φινλανδικά)GreekNewsAgenda

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση