Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018
Η Ελλάδα στο Λουξεμβούργο arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Δηλώσεις ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου J. Asselborn (Αθήνα, 15.5.2015)

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου J. Asselborn (Αθήνα, 15.5.2015)

Παρασκευή, 15 Μάιος 2015

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καλή σας μέρα, καλωσορίζω τον Υπουργό των Εξωτερικών του Λουξεμβούργου. Χαίρομαι που έχουμε κοντά μας ένα φίλο, καταρχάς, και δικό μου και της Ελλάδος, τον Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, τον Jean Asselborn, με τον οποίο συζητάμε συχνά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν συναντιόμαστε, και είναι και ο πρώτος άνθρωπος που με χαιρέτισε με μία μεγαλόκαρδη αγκαλιά στην πρώτη μου παρουσία στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τον Υπουργό κάναμε μεγάλες και σημαντικές συζητήσεις και στο παρελθόν, αλλά ιδιαίτερα σήμερα και κατά την ιδία συνάντηση και στη συνάντηση που είχαμε με τις αντιπροσωπείες μας και θα συνεχίσουμε στον 7ο όροφο απέναντι. Οι συζητήσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές γιατί, όπως γνωρίζετε, το Λουξεμβούργο είναι η καρδιά της Ευρώπης. Είμαστε η ιστορία της που την απήγαγε από τη Λιβύη, κάποτε, δια μέσου του θεού Δία.

Και είναι σημαντικές γιατί αυτή η φίλη χώρα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ο Υπουργός είχε την καλοσύνη να μας ενημερώσει για τις προτεραιότητες της Προεδρίας του Λουξεμβούργου.

Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μία κρίσιμη στιγμή, έχει να δει τα νέα ζητήματα όπως είναι η ορμή του μεταναστευτικού, η αποσταθεροποίηση της περιοχής μας, και πιστεύω ότι θα βρίσκεται το επόμενο εξάμηνο σε πολύ καλά χέρια. Και το λέω αυτό γιατί το Λουξεμβούργο υπήρξε πάντα, σε όλα τα χρόνια παρουσίας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας σταθερός φίλος και υποστηρικτής των ελληνικών αναγκών και θέσεων.

Όπως ξέρετε και στις προτεραιότητες του Λουξεμβούργου αλλά και στις προτεραιότητες του Προέδρου της Επιτροπής, του κυρίου Junker, που υπήρξε Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, είναι τα σχέδια μεγάλων επενδύσεων για τη συμβολή στη λύση του προβλήματος της απασχόλησης.

Με το Λουξεμβούργο έχουμε και μία συναντίληψη, κοινή αντίληψη για το ότι η Ευρώπη για να επιβιώσει πρέπει να έχει συνεκτικότητα και ισχυρούς κοινωνικούς μηχανισμούς προστασίας και ανάπτυξης της προσωπικότητας, των ανθρώπων και της κοινωνίας. Συμφωνούμε με τα σχέδια της Προεδρίας του Λουξεμβούργου για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, για ένα ορθό σύστημα υποδοχής και κατανομής των προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Τέλος, ενημέρωσα τον κύριο Υπουργό και φίλο για τις πρόσφατες επαφές μου στην Τουρκία, εννοώ στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, γιατί στην Αττάλεια ήμασταν μαζί.
Για το Κυπριακό, υπό τις νέες συνθήκες που ξαναρχίζει η συζήτηση. Για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Επίσης για σειρά πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε ως Υπουργείο Εξωτερικών και εγώ προσωπικά ως Υπουργός Εξωτερικών στο διεθνές προσκήνιο.

Στηρίζουμε και οι δύο χώρες τις ευρωατλαντικές προοπτικές των δυτικών Βαλκανίων, εφ' όσον οι χώρες αυτές ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της δημοκρατίας και των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

Συζητήσαμε με τον κύριο Υπουργό για την Ουκρανία, τη Συρία και τη Λιβύη, αλλά πριν από όλα στηρίξαμε τη φιλία των δύο κρατών μας και την προσωπική μας σχέση μέσα από τα κοινά μας ενδιαφέροντα, τις κοινές αγωνίες.

Και για άλλη μία φορά, Jean, welcome. Καλώς ήρθες.

Visit Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση