Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018

Θεωρήσεις - Visa

Οι κάτοχοι διαβατηρίων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως οι οποίοι πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα δεν χρειάζονται θεώρηση. Το διαβατήριο τους πρέπει να ισχύει για ολόκληρη την περίοδο παραμονής τους στην Ελλάδα.


Η Ελλάδα έχει επικυρώσει την Σύμβαση Schengen που αφορά τα θέματα θεωρήσεων εισόδου. Η Σύμβαση Schengen εφαρμόζεται από 01.01.2008 στις ακόλουθες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως:


Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Λεττονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία καθώς και στις συνδεδεμένες με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ισλανδία και Νορβηγία.


Δεν απαιτείται θεώρηση για τους κατόχους κοινών διαβατηρίων των κατωτέρω χωρών οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφτούν την Ελλάδα με σκοπό να παραμείνουν έως ενενήντα (90) ημέρες εντός περιόδου εκατόν ογδόντα (180) ημερών:
Αγία Έδρα (Βατικανό)    Ισραήλ        Ονδούρα
Άγιος Μαρίνος        Καναδάς        Ουρουγουάη
Ανδόρα            Κόστα Ρίκα    Παναμάς
Αργεντινή        Κροατία        Παραγουάη
Αυστραλία        Μαλαισία    Σιγκαπούρη
Βενεζουέλα        Μεξικό        Χιλή
Βραζιλία        Μονακό     
Γουατεμάλα        Μπρούνεϊ     
Ελ Σαλβαδόρ        Νέα Ζηλανδία     
ΗΠΑ            Νικαράγουα     
Ιαπωνία            Νότιος Κορέα     

Γενικές προϋποθέσεις για την έκδοση θεώρησης:
Ανήλικοι (κάτω των 18 ετών) δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για έκδοση θεώρησης. Απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των γονέων (ή του γονέα που έχει την γονική μέριμνα) στην προξενική Αρχή.

Το διαβατήριο του αιτούντος πρέπει να έχει ισχύ τουλάχιστον τρεις μήνες περισσότερο από την ημερομηνία λήξης της θεώρησης που ζητά.

Για να εκδοθεί θεώρηση απαιτείται να υπάρχουν τουλάχιστον δύο (2) λευκές σελίδες στο διαβατήριο για την επικόλληση της βινιέτας και των ενσήμων.

Μια συμβουλή: Μην προβαίνετε στην αγορά αεροπορικού ή άλλου εισιτηρίου πριν την έκδοση της θεώρησης!


Για την έκδοση θεώρησης με σκοπό τον τουρισμό / επίσκεψη σε φιλικά πρόσωπα στην Ελλάδα, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καταθέσει αυτοπροσώπως, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης, τα εξής δικαιολογητικά:


1. Αίτηση (έντυπο χορηγείται ατελώς από την Προξενική Αρχή)

2. Δύο (2) πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες μεγέθους 3x4 εκατοστά. (βλ. οδηγίες για το πώς πρέπει να είναι οι φωτογραφίες σε μορφή PDF )

3. Πρόσφατη επίσημη επιστολή από τον εργοδότη σε πρωτότυπο, από την οποία θα προκύπτει το ύψος των αποδοχών.

4. Αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη των απαραίτητων πόρων για την μετάβαση και τη διαμονή στην Ελλάδα, όπως η βεβαίωση τράπεζας σε πρωτότυπο, για την ύπαρξη λογαριασμού στο όνομα του αιτούντος σε ουκρανικές γρίβνες, δολλάρια Η.Π.Α. ή ευρώ. Αν δεν υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός, γίνονται δεκτές ταξιδιωτικές επιταγές (travel cheques).

5. Βεβαίωση κράτησης σε πρωτότυπο σε ξενοδοχείο της Ελλάδος από ταξιδιωτικό πρακτορείο.
Αν ο προσκαλών είναι Έλληνας πολίτης τότε αντί κράτησης σε ξενοδοχείο απαιτείται αφενός η απόδειξη της οικονομικής δυνατότητας του προσκαλούντος να φιλοξενήσει το φιλικό πρόσωπο κι αφετέρου υπεύθυνη δήλωση του πρώτου, επικυρωμένη από την Ελ. Αστυνομία, στην οποία θα αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γεννήσεως, φύλο, υπηκοότητα, αριθμός διαβατηρίου, χρόνος και σκοπός της επίσκεψης, αριθμός εισόδων, διάρκεια παραμονής και τυχόν συνοδεύοντα πρόσωπα) του προσκαλουμένου υπηκόου Ουκρανίας.

6.Ταξιδιωτική ασφάλιση, η οποία θα ισχύει για την Ελλάδα και θα καλύπτει τα έξοδα επαναπατρισμού σε περίπτωση ατυχήματος, σοβαρής ασθενείας κτλ.

7.Τριάντα πέντε (35) ευρώ.


Καθεστώς θεωρήσεων μετά τη θέση σε εφαρμογή της Συμφωνίας Διευκόλυνσης Θεωρήσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουκρανίας (18.06.2007)


Αίτηση στην Ελληνική και Ουκρανική γλώσσα

Αίτηση στην Αγγλική γλώσσα

Visit Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση