Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018
greek english
Αρχική arrow Η Ελλάδα και η Σουηδία arrow Οικονομικές Σχέσεις

Οικονομικές Σχέσεις

Διμερείς Οικονομικές και Εμπορικές Σχέσεις Ελλάδας – Σουηδίας :

Οι ελληνοσουηδικές εμπορικές σχέσεις διέπονται από το νομικό πλαίσιο (δίκτυο συμφωνιών) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πρόσκεινται στο γενικό περιεχόμενο των πολυμερών κανονισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι διμερείς επιχειρηματικές σχέσεις είναι ανεπτυγμένες. Πολλές ελληνικές εταιρείες έχουν συνεργασία με εταιρείες στη Σουηδία και αντίστροφα.

Τα Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα διατροφής είναι από τα κορυφαία προϊόντα εξαγωγής προς τη Σουηδία. Η Ελλάδα εξάγει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων στη Σουηδία από γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδίως τυρί φέτα, ελιές και ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά. Μεταξύ των κυριότερων ελληνικών προϊόντων εξαγωγής, συγκαταλέγονται και άλλα προϊόντα όπως τα σιδηροκράματα και ο μπεντονίτης, οι πλαστικές πρώτες ύλες, είδη ενδυμασίας και αξεσουάρ ένδυσης, λιπάσματα και ακατέργαστα ορυκτά, προϊόντα πετρελαίου και φαρμακευτικά προϊόντα.

Οι εξαγωγές της Σουηδίας προς την Ελλάδα αποτελούνται πρωτίστως από πετρελαιοειδή, χαρτικές ύλες, ιατρικά και φαρμακευτικά προϊόντα, βιομηχανικό εξοπλισμό, συσκευές τηλεπικοινωνιών, προϊόντα ξυλείας, σίδηρο και χάλυβα και επιβατηγά οχήματα.

Η τουριστική βιομηχανία είναι γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Ελλάδας. Η Σουηδία αντιπροσωπεύει μια σημαντική αγορά στην Ευρώπη για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Οι Σουηδοί ταξιδεύουν στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960 και ο αριθμός των Σουηδών επισκεπτών παρουσιάζει σε γενικές γραμμές άνοδο.

Παρά το ήδη καλό επίπεδο των διμερών οικονομικών και εμπορικών δεσμών, έχει διαπιστωθεί, και από τις δύο πλευρές, περιθώριο για ακόμη μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία η οποία μάλιστα επιδιώκεται τα τελευταία χρόνια.

Στις 3 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη το 1ο Ελληνο-σουηδικό Επιχειρηματικό Forum, στο οποίο παρευρέθηκαν πάνω από 100 εκπρόσωποι ελληνικών και σουηδικών εταιρειών, σουηδικών οργανισμών και φορέων. Ταυτόχρονα έλαβε χώρα Επιχειρηματική Αποστολή με επικεφαλή τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Δημήτρη Μάρδα και τη συμμετοχή περίπου 60 επιχειρήσεων από Ελλάδα και Σουηδία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, επισκεφθείτε τη σελίδα της διαδικτυακής Πύλης AGORA:  Γραφείο ΟΕΥ ΣτοκχόλμηςΤελευταία ενημέρωση Τρίτη, 11 Ιούλιος 2017
Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook Δείτε τις φωτογραφίες μας στο Flickr Ακολουθήστε μας στο Twitter Δείτε τα βίντεο μας στο YouTube
Visit Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση

RSS 2.0