greek english
Αρχική arrow Οι Αρχές Μας arrow Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης arrow Νέα arrow Εορταστικές εκδηλώσεις για την 198η επέτειο της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

Εορταστικές εκδηλώσεις για την 198η επέτειο της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

Παρασκευή, 29 Μάρτιος 2019

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη με αφορμή την 198η επέτειο της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 22 Μαρτίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Προξενείου, όπου έδωσαν το «παρών» εκατοντάδες Έλληνες και Αμερικανοί φίλοι της Ελλάδας, γιορτάζοντας την κήρυξη της ελληνικής Επανάστασης ενάντια στον ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι φετινοί εορτασμοί συνέπεσαν και με τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Στον λόγο του τόνισε, μεταξύ άλλων και την ιστορική διάσταση στις σχέσεις μεταξύ ελληνικού και αμερικανικού έθνους. Η σχέση αυτή χαρακτηρίζεται από τα εντυπωσιακά αντανακλαστικά που επέδειξε ο λαός των ΗΠΑ, ήδη από τον πρώτο χρόνο της Επανάστασης. Ο «ελληνικός πυρετός» όπως αποκαλέστηκε στην συνέχεια το κύμα φιλελληνισμού υπήρξε κεφαλαιώδης στην ψυχική αλλά και την υλική υποστήριξη της Επανάστασης.

Την επιβίωση του Έθνους μας και την πρόοδο αυτού την οφείλουμε στους Στοχαστές της Αρχαίας Ελλάδας, στους Ήρωες του ’21, σε όλους αυτούς που στερήθηκαν, θυσιάστηκαν, πολέμησαν κατά του σκοταδισμού, της τυραννίας», είπε ο Γενικός Πρόξενος.

«Το οφείλουμε και στους πρωτοπόρους μετανάστες Έλληνες, οι οποίοι θεμελίωσαν το μεγαλείο του Ελληνισμού της Αμερικής, έκαναν την ελληνική Διασπορά ισχυρή και δυνατή ώστε σήμερα να χαρακτηρίζεται «υπολογίσιμη Δύναμη», συμπλήρωσε.

«Ο ρόλος μας σήμερα είναι να διαφυλάξουμε την Ιστορική Αλήθεια» ολοκλήρωσε, παρουσιάζοντας ένα ιστορικό απόκτημα που περιήλθε στο ελληνικό Προξενείο Νέας Υόρκης: το Τρόπαιο της Μάχης του Μπιζανίου το 1913. Η μάχη αυτή υπήρξε σταθμός στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους και η τροπή της κρίθηκε και από την γενναία συμβολή του φιλέλληνα Αμερικανού Αξιωματικού Thomas Setzer Hutchison. Το τρόπαιο είχε απονεμηθεί στον Αξιωματικό από τους Έλληνες του Νάσβιλ στο Τενεσί, όταν γύρισε στην πατρίδα του νικηφόρος. Η επιγραφή του είναι γραμμένη στα ελληνικά και αγγλικά και το κύπελο ήταν χαμένο για 106 χρόνια, μέχρι που εντοπίστηκε από τους Ιστορικούς Peter Giakoumis και Mike Peters.

Στον 20ο αιώνα ξεχωρίζει ως εμβληματικά μελανό σημείο η Γενοκτονία των Ποντίων στην Τουρκία, ακριβώς έναν αιώνα πριν. Το κομβικό αυτό ιστορικό συμβάν αποτελεί σημείο αναφοράς για τους απανταχού Έλληνες μέχρι και σήμερα. Γεφυρώνοντας τους αιώνες, οι εορταστικές εκδηλώσεις είχαν στο καλλιτεχνικό τους επίκεντρο το έργο του Πόντιου στην καταγωγή Γιώργου Ταξίδη. Στην παρουσίαση του καλλιτέχνη, η έφορος της έκθεσης με τίτλο «Απόλλυμαι», Τίφανυ Αποστόλου περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο ο καλλιτέχνης αποδίδει τις έννοιες της ξενιτιάς και της μετανάστευσης, όπως τα βίωσε μέσα από τις διηγήσεις της οικογένειας του, πρώτα από τον Πόντο στη Ρωσία (όπου και γεννήθηκε) και έπειτα από τη Ρωσία στη Δράμα. Όπως και πολλοί άλλοι μετανάστες, έτσι και οι παππούδες του Ταξίδη, έπαιρναν μαζί τους, ως ιερότερα αντικείμενα, ένα πουγκί χώμα από τον τόπο τους και ένα εικόνισμα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ξεναγήθηκε προσωπικά στην έκθεση από την Έφορο και τον καλλιτέχνη, αφού τόνισε στην ομιλία του την σημασία της ατομικής προσφοράς η οποία, εάν γίνει με ζέση και προσήλωση στο στόχο, προδιαγράφει και την συλλογική επιτυχία.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τις ενθουσιώδεις πατριωτικές μελωδίες του μουσικού συνόλου Cyprus New York Productions και του μουσικού Φύτου Στράτη.

https://www.facebook.com/GreeceinNY/posts/846438679030755

https://www.facebook.com/GreeceinNY/posts/846439299030693

https://twitter.com/GreeceinNewYork/status/1109266613671526402