Σάββατο, 21 Απριλίου 2018
Η Ελλάδα στη Χιλή arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Άρθρο του Επίτιμου Προξένου της Ελλάδας στο Βαλπαραΐσο Δρ. Αλεξ Γκέρρα Σκλάβου για τη συμμετοχή Ελλήνων Ομογενών στον Πόλεμο του Ειρηνικού, Mercurio de Valparaiso 15 Μαΐου 2016

Άρθρο του Επίτιμου Προξένου της Ελλάδας στο Βαλπαραΐσο Δρ. Αλεξ Γκέρρα Σκλάβου για τη συμμετοχή Ελλήνων Ομογενών στον Πόλεμο του Ειρηνικού, Mercurio de Valparaiso 15 Μαΐου 2016

Κυριακή, 22 Μάιος 2016

Οι Έλληνες και ο Πρατ

Για πολλούς είναι άγνωστη η συμμετοχή των Ελλήνων συμπατριωτών μας στον Πόλεμο του Ειρηνικού. Παρ’όλα αυτά είναι δυνατόν να δει κανείς στην ταινία «Λα Εσμεράλντα», έναν Έλληνα, με την φτωχική του λευκή φορεσιά να χορεύει μεθυσμένος στην κουπαστή του καραβιού. Aυτή η προσβλητική κακόγουστη καρικατούρα δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα.

Στις 21 Μαϊου του 1879 το «Εσμεράλντα» είχε συμπεριλάβει στον κατάλογο του πληρώματός του και πέντε Έλληνες : τους Πέτρο Σταματόπουλο, Δημήτρη Γεωργίου, Στέφανο Δεσποτή, Θωμά Μπλακόπουλο και Κων/νο Μικαλμπή,  που διάλεξαν να μείνουν πάνω στο πλοίο και να πολεμήσουν μέχρι το τέλος. Δεν είχαν μεγάλη μόρφωση αλλά είχαν στο αίμα και την ψυχή τους τον ηρωϊσμό των προγόνων τους και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής παράδοσης.

Πολέμησαν με αρετή καταφέρνοντας να κρατηθούν ηρωϊκά στις θέσεις τους. Ενας από αυτούς, ο Στέφανος Δεσποτής, πέθανε πολεμώντας. Οι άλλοι τέσσερεις αιχμαλωτίστηκαν, αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι και συνέχισαν να πολεμούν για τη Χιλή σε άλλα καράβια του στόλου της χώρας.

Ο Κωνσταντίνος Μικαλμπής, αργότερα,  έγινε λοστρόμος στο «Covadonga» όπου – τον Σεπτέμβριο του 1880- σκοτώθηκε, κατά τον αποκλεισμό του λιμανιού του Chancay, στα βόρεια του Καγιάο (Callao). To Xιλιανό Ναυτικό τίμησε αυτόν τον ήρωα, δίνοντας διαδοχικά σε τρία καράβια του Σώματος  το όνομα του «Λοστρόμου Κωνσταντίνου Μικαλμπή». Αυτό το γεγονός έχει απαθανατιστεί σε ένα εξαιρετικό μπρούτζινο έργο,  που βρίσκεται σε τιμητικό σημείο στο Μουσείο του Βαλπαραϊσο.

Αλεξ Γκέρρα Σκλάβος
Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος
Στο Βαλπαραϊσο

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Mercurio de Valparaiso στις 15 Μαΐου 2016.

Συνδεθείτε μαζί μας στο facebook

Visit Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση