Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019
Η Ελλάδα στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας arrow Η Ελλάδα και η Ιορδανίαarrow Μορφωτικές, Πολιτιστικές Σχέσεις και Απόδημος Ελληνισμός

Μορφωτικές, Πολιτιστικές Σχέσεις και Απόδημος Ελληνισμός

Οι ομογενείς στην Ιορδανία υπολογίζονται στα 500, περίπου, άτομα. Στην πλειοψηφία τους είναι Ελληνίδες που έχουν παντρευτεί Ιορδανούς υπηκόους, οι οποίοι, κατά κύριο λόγο, έχουν σπουδάσει σε Ελληνικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι αμιγώς ελληνικές οικογένειες στην Ιορδανία είναι περίπου 15. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει ιδρύσει αραβόφωνα Ελληνορθόδοξα Σχολεία, σε αριστούχους αποφοίτους των οποίων χορηγούνται υποτροφίες για περαιτέρω σπουδές στην Ελλάδα.

Κυριότερος Σύλλογος είναι ο «Σύλλογος Ελληνίδων Ιορδανίας», ο οποίος αναπτύσσει δραστηριότητα στον κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα, ενώ έχει συσταθεί και ο «Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων», με κύριο μέλημα τη στήριξη του ομογενειακού σχολείου και την εν γένει προώθηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στην ελληνική νεολαία, η οποία δραστηριοποιείται μέσω του «Συλλόγου Ελληνικής Νεολαίας Ιορδανίας».

Το ελληνορθόδοξο ποίμνιο στην Ιορδανία εκτιμάται σε 120.000 περίπου, στη συντριπτική του πλειοψηφία αραβόφωνο. Οι ελληνορθόδοξες εκκλησίες ανέρχονται σε 29 σήμερα, με αυξητικές τάσεις, και υπάγονται εκκλησιαστικά (έδρα  Μητρόπολης Φιλαδελφείας στο Αμμάν) στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.