Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019

Πολιτικές Σχέσεις

Οι κατά παράδοση πολύ φιλικές σχέσεις της Ελλάδας με τον Λίβανο διέπονται από αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη. Οι λόγοι δεν είναι μόνο ιστορικοί, οφείλονται και στο γεγονός ότι η Ελλάδα φιλοξένησε 30.000 Λιβανέζους κατά τη διάρκεια του  Λιβανικού Εμφυλίου Πολέμου (1975-1990).


Στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα υπάρχει άριστη συνεργασία, ενώ σε όλα τα διεθνή Fora παρέχεται αμοιβαία στήριξη υποψηφιοτήτων. Η Ελλάδα συμπαραστάθηκε δραστήρια στον Λίβανο κατά τον πόλεμο του 2006 και ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ συνεχίζει να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της χώρας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Επίσης, η χώρα μας συμμετέχει στην χρηματοδότηση του Ειδικού Δικαστηρίου για το Λίβανο, το οποίο συστάθηκε για την εκδίκαση της δολοφονίας του πρώην Πρωθυπουργού του Λιβάνου Rafik Hariri, ενώ έχει χρηματοδοτήσει και σειρά αναπτυξιακών προγραμμάτων και άλλων έργων, όπως ενδεικτικά την ανοικοδόμηση του Παλαιστινιακού καταυλισμού Nahr el Bared. Επιπλέον, η σταθερή θέση της Ελλάδος υπέρ μίας δίκαιης, συνολικής και μόνιμης λύσης στο Μεσανατολικό, που αποτελεί μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής του Λιβάνου, τόσο λόγω της γεωγραφικής του θέσης, όσο και λόγω του μεγάλου αριθμού των Παλαιστινίων που διαβιούν στη χώρα, συμβάλλει στη διατήρηση των σχέσεων φιλίας των δύο χωρών.

Η ελληνική ομογένεια στον Λίβανο δεν ξεπερνούσε τις 2.500 άτομα πριν τον τελευταίο πόλεμο αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών μεταφέρθηκαν εκτός της χώρας με ελληνικά πλοία, προκειμένου να αποφύγουν τις πολεμικές επιχειρήσεις. Στη Βηρυτό υπάρχει Ελληνική Κοινότητα και λειτουργεί Ελληνική Λέσχη.