Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019
Η Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Συμμετοχή Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, στο 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια, 02.04.2019)

Συμμετοχή Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, στο 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια, 02.04.2019)

Τρίτη, 02 Απρίλιος 2019

Κατά τη συνεδρίαση του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας υπεγράφη Σχέδιο Δράσης που καλύπτει όλους τους τομείς συνεργασίας των δυο χωρών, ενώ παράλληλα υπεγράφησαν επιμέρους συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας. Η Αναπληρώτρια Υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου, υπέγραψε Συμφωνία για την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, που θα συνδέει τους Προμάχους στην Ελλάδα, με το Majden στη Βόρεια Μακεδονία. Επίσης, η Αν. Υπουργός προσυπέγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ανακοινώθηκε επίσης, ότι οι δυο χώρες προχωρούν στην ίδρυση Πρεσβειών που θα αντικαταστήσουν τα Γραφεία Συνδέσμου που λειτουργούν ως σήμερα, κάτι που προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Αν. Υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι: «Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί παράδειγμα ιστορικής σημασίας όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και στην ευρωπαϊκή ήπειρο», ενώ υπογράμμισε πως η επίσκεψη έχει «μεγάλη ιστορική και πολιτική σημασία». Η Αν. Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που θα έχει η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών και αναφέρθηκε στην υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική και ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Τέλος, η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι  «η υπογραφή και η έναρξη ισχύος της Συμφωνίας των Πρεσπών αποδεικνύει την πολιτική βούληση για ένα κοινό μέλλον με ειρήνη και αλληλεγγύη».