Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018
Η Ελλάδα στο Περού arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Έκθεση της Πρεσβείας με θέμα «Ελληνική Μυθολογία. H τέχνη μέσα από την φυλακή»

Έκθεση της Πρεσβείας με θέμα «Ελληνική Μυθολογία. H τέχνη μέσα από την φυλακή»

Δευτέρα, 08 Δεκέμβριος 2014

Η Πρεσβεία διοργάνωσε Έκθεση με θέμα «Ελληνική Μυθολογία. H τέχνη μέσα από τη φυλακή».

Για δεύτερη φορά, μετά το 2003, περουβιανοί φυλακισμένοι, με πρωτοβουλία της Αρχής μας και της Οργάνωσης «Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και Αλληλεγγύη» και με βάση οπτικό υλικό που τους προμηθεύσαμε, δημιούργησαν από μέταλλο, ξύλο και κέραμο δεκάδες αντίγραφα αμφορέων, αγαλματιδίων θεών, ηρώων και τεράτων, εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία.

Η  Έκθεση εγκαινιάστηκε στις 15 Ιουλίου 2014, στην γκαλερί L´Imaginaire του Γαλλικού Ινστιτούτου της Λίμας, από τον Πρέσβυ της Ελλάδος στο Περού, παρουσία 100 προσκεκλημένων, και παρέμεινε ανοιχτή για το κοινό της Λίμας επί 8 ημέρες. Ακολούθησε δεξίωση που παρέθεσε η Αρχή μας.

Τα έσοδα από την πώληση των εξαιρετικής πιστότητας και αισθητικής έργων της Έκθεσης διατέθηκαν στους καλλιτέχνες και τις οικογένειές τους.
Παρατίθεται η ομιλία του Πρέσβεως κ. Δημητρίου Χατζόπουλου:

«Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

H περίοδος των μυθικών χρόνων μπορεί να θεωρηθεί η παιδική ηλικία της ανθρωπότητας. Τα χρόνια εκείνα, το ανθρώπινο μυαλό ανακάτευε τη φαντασία με τον εφιάλτη, το φόβο με την ελπίδα. Ο αγώνας για την επιβίωση, γινόταν μέσα σε ένα βίαιο και εχθρικό κόσμο.

Τότε στήθηκαν τα πραγματικά θεμέλια του ανθρώπινου πνεύματος και του πολιτισμού. Τότε δημιουργήθηκαν οι θεοί, οι ήρωες, τα τέρατα, και τα μεγάλα επικά έργα, όπως η Οδύσσεια, η Ιλιάδα, οι ιστορίες της Μεσοποταμίας και οι σανσκριτικές Bέδες. Ο μύθος και το παραμύθι, αποδείχτηκε ότι περιείχαν πολλές ιδέες, αλήθειες και ηθικές αξίες. Οι αξίες αυτές έγιναν αργότερα το σπέρμα και η κινητήρια δύναμη για μεγάλες επιστημονικές θεωρίες και τεχνολογικά κατορθώματα.

Στο Περού, η Ελλάδα είναι περισσότερο γνωστή για τη μυθολογική παρά για την ιστορική της περίοδο. Η εξήγηση θα μπορούσε να αναζητηθεί στην ψυχοσύνθεση του Περουβιανού. Ο Περουβιανός είναι απόγονος ενός εξίσου αρχαίου και σημαντικού πολιτισμού. Ο μύθος και η προφορική παράδοση είχαν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στο Περού. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία πολλών ιστοριών και πολιτιστικών αξιών, τις οποίες ο περουβιανός λαός εξακολουθεί να σέβεται, να τιμά και να αναδεικνύει. Η περίοδος της προφορικής ή της άγραφης ιστορίας του Περού έχει πολλές ομοιότητες με τους ελληνικούς μυθικούς χρόνους.

Χαίρομαι που η ελληνική μυθολογία εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης, στη διανόηση και την καλλιτεχνία. Χαίρομαι ιδιαίτερα, επειδή η σημερινή Έκθεση είναι η δεύτερη εκδήλωση με το ίδιο θέμα και εξίσου επιτυχημένη με την πρώτη, το 2003.

Οι καλλιτέχνες της Έκθεσης ζουν το δικό τους μύθο. Είναι και αυτοί παγιδευμένοι, όπως οι άνθρωποι της μυθολογικής περιόδου, μέσα σε ένα περιβάλλον δύσκολο, μέσα σε φόβο, εφιάλτες και όνειρα, με μοναδικό όπλο τη φαντασία και την ελπίδα. Η καλλιτεχνική τους απασχόληση αποτέλεσε και γι’ αυτούς  μια διέξοδο για να ξεφύγουν από την καθημερινή τους περιπέτεια και από τα τέρατα στους εφιάλτες τους. Εξόρκισαν τις φοβίες τους με όπλο την καλλιτεχνική δημιουργία.

Η μικρή αυτή αναλογία των καλλιτεχνών της Έκθεσης με το μυθικό μας πρόγονο, ο οποίος επίσης δημιούργησε ιστορίες, αγάλματα και καλλιτεχνήματα, δεν είναι υπερβολική. Η προθυμία φυλακισμένων συνανθρώπων μας να δώσουν διέξοδο δημιουργικότητας στη μονότονη και απελπισμένη ζωή τους μας συγκλονίζει. Είμαι βέβαιος ότι το πνεύμα τους είναι σήμερα εδώ μαζί μας, διότι γνωρίζουν ότι εμείς θα εκτιμήσουμε τα έργα τους θα τα τιμήσουμε με το ενδιαφέρον μας.

Είναι σημαντικό για εμάς ότι συνεργαζόμαστε πάλι με την οργάνωση που ίδρυσε ο Padre Hubert Lanssiers και φιλοξενούμαστε στην Alliance Francaise, με την οποία έχουμε στενή συνεργασία, ως μέλος της Γαλλοφωνίας. Πολλές ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν, ώστε σήμερα να μπορούμε να αισθανθούμε ότι συμμετέχουμε, έστω και ως καλεσμένοι, σε μια εκδήλωση που μας συνδέει με την ανθρωπιά μας.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου στη συνεργάτιδά μου στην Πρεσβεία, τη δεσποινίδα Μαρίνα Κόρακα, η οποία είχε την ιδέα αυτής της Έκθεσης και εργάστηκε σκληρά και αποτελεσματικά, για να απολαύσουμε την σημερινή Έκθεση. 

Σας ευχαριστώ»

Mitologia Griega 1

Mitologia Griega 2

Join us on facebook

Visit Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση