Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019
Η Ελλάδα στην Πορτογαλία arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Συμμετοχή της Ελλάδας στην 7η Νύχτα Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας στη Λισσαβώνα

Συμμετοχή της Ελλάδας στην 7η Νύχτα Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας στη Λισσαβώνα

Τετάρτη, 12 Ιούνιος 2019

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Ιουνίου, στη Λισσαβώνα, η Βραδυά Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της ΕΕ (ΕUNIC), με τη στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πορτογαλία.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο διεθνές λογοτεχνικό γεγονός της πορτογαλικής πρωτεύουσας το οποίο, έχοντας κλείσει επτά χρόνια ζωής, αποτελεί πλέον βασικό σημείο αναφοράς στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης και έχει ενσωματωθεί στο θερινό της πολιτιστικό πρόγραμμα.

Η φετεινή 7η έκδοση του Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στη νέα γενιά Ευρωπαίων λογοτεχνών και συμμετείχαν σ΄αυτήν 14 ευρωπαϊκές χώρες,οι εκδηλώσεις των οποίων φιλοξενήθηκαν σε διάφορα ιστορικά κτίρια του κέντρου της Λισσαβώνας.

Έτσι, η Ελλάδα οργάνωσε τη δική της λογοτεχνική παρουσία στο ιστορικό κτίριο του 19ου αιώνα που στέγασε και στεγάζει το Πρώτο Δημοτικό Σχολείο της πορτογαλικής πρωτεύουσας, εκπροσωπούμενη με το έργο «Οι Κόρες του Ηφαιστείου» του τιμηθέντος με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, Χρήστου Οικονόμου, σε μετάφραση του Πορτογάλου ελληνιστή, Ζοζέ Αντόνιο Κόστα Ιντέγιας.

Η δραματοποιημένη αφήγηση του αποσπάσματος «Το Άλφα που κάνει το θύμα θαύμα» που έκανε ο εξαίρετος Έλληνας ηθοποιός, χορογράφος και σκηνοθέτης, Ευθύμιος Αγγελάκης, ζωντάνεψε και εμψύχωσε τους χαρακτήρες του έργου και κράτησε αδιάπτωτη τη ροή του κοινού κατά την πεντάωρη διάρκεια της εκδήλωσης (15λεπτη αφήγηση/ερμηνεία ανά μισάωρο).

Την πρώτη αφήγηση παρακολούθησε και ο Έλληνας Πρέσβυς στη Λισσαβώνα, Ι. Μεταξάς, η Δ/ντρια του Σχολείου, Τερέζα Πάις, μέλη του Ελληνο-Πορτογαλικού Μορφωτικού Συνδέσμου κι ένα ευρύ κοινό η προσέλευση και το ενδιαφέρον του οποίου εξέπληξε όλουςμας.

Λίγο νωρίτερα ο Έλληνας Πρέσβυς είχε παραστεί και στην επίσημη τελετή έναρξης της εκδήλωσης της EUNIC, μαζί με άλλους επί κεφαλής Πρεσβειών και Δ/ντές των μεγάλων ευρωπαϊκών μορφωτικών ινστιτούτων που εδρεύουν στη Λισσαβώνα.

Την ελληνική συμμετοχή διοργάνωσε και διεκπεραίωσε το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Λισσαβώνας, υπό την αιγίδα της εδώ Πρεσβείας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η φετεινή Βραδυά Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας έτυχε ευρείας διάδοσης και προβολής στον πορτογαλικό Τύπο έντυπο και ηλεκτρονικό. Το γεγονός προβλήθηκε από τη δημόσια τηλεόραση RTPκαι την ιδιωτική TVI, καθώς και από εκτενή δημοσιεύματα σε όλο σχεδόν τον ημερήσιο Τύπο.