Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019
Η Ελλάδα στην Ρουμανία arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow 6η Διεθνής Ολυμπιάδα Ελληνισμού

6η Διεθνής Ολυμπιάδα Ελληνισμού

Δευτέρα, 09 Σεπτέμβριος 2019

Ολοκληρώθηκε στις 08.09.2019, με μεγάλη επιτυχία, η 6η Διεθνής Ολυμπιάδα Ελληνισμού που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο του Ρουμανικού Κοινοβουλίου στο Βουκουρέστι και διοργανώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Ρουμανίας και υπό την αιγίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας και του Κοινοβουλίου της Ελλάδας.

Ο διαγωνισμός εντάσσεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας Ρουμανίας και στοχεύει στην παρακίνηση της αριστείας στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη διατήρηση της πολιτιστικής και γλωσσολογικής ταυτότητας των εθνικών μειονοτήτων της Ρουμανίας.

Πρόκειται για ένα θεσμό στον οποίο συμμετέχουν αριστούχοι μαθητές από τη Ρουμανία και άλλες χώρες που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα. Η επιτυχία του θεσμού αυτού ενισχύει την απήχηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο ενώ καλλιεργεί στους μαθητές το αίσθημα της ευγενούς άμιλλας καθώς όλο το έτος προετοιμάζονται εντατικά για τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα.

Η ιδιαίτερη επιτυχία της φετινής διοργάνωσης οφείλεται και στο γεγονός ότι φέτος, η Διεθνής Ολυμπιάδα Ελληνισμού φιλοξένησε διπλάσιο αριθμό συμμετεχόντων μαθητών της ελληνικής γλώσσας από διπλάσιο αριθμό χωρών. Στον διαγωνισμό ελληνικής γλώσσας συμμετείχαν φέτος 79 μαθητές από 13 χώρες: η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Δημοκρατία της Μολδαβίας, η Τουρκία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Ουκρανία, και η Σερβία.

Στην τελετή έναρξης της Διεθνούς Ολυμπιάδας Ελληνισμού, στις 6 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος και Βουλευτής της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας Δρ. Dragos Gabriel Zisopol, καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και τους μαθητές και δασκάλους τους που ήρθαν στο Βουκουρέστι από τις χώρες τους, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτή την λαμπρή διοργάνωση της Διεθνούς Ολυμπιάδας Ελληνισμού. Χάρη στη νομοθετική πρωτοβουλία του Βουλευτή και Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας οι ολυμπιονίκες του θεσμού της Διεθνούς Ολυμπιάδας Ελληνισμού θα εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ρουμανίας χωρίς εξετάσεις.

Στην τελετή απονομής των βραβείων, που έλαβε χώρα για συμβολικούς λόγους στην Αίθουσα της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, συμμετείχαν με χαιρετισμό και απένειμαν βραβεία στους ολυμπιονίκες ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Πρέσβης της Κύπρου στη Ρουμανία κ. Φίλιππος Κρητιώτης, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Ρουμανίας κ. Sergiu Nistor, η Γενική Επιθεωρήτρια του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας για τη Ρουμανική γλώσσα, τις κλασικές γλώσσες και την Ελληνική γλώσσα, Δρ.Mina Maria Rusu, η Καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κα Μαρία Δημάση. Επίσης, απένειμαν βραβεία ο Καθηγητής της Ελληνικής έδρας στο Τμήμα Κλασικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου Δρ. Tudor Dinu, η Διευθύντρια του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Ελληνικής Πρεσβείας κα Κων/να Πανέτη, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας Πλοίαρχος κ. Κων/νος Πιτυκάκης,  ο Δ/ντής του Γραφείου ΕΟΤ στο Βουκουρέστι κ. Γιώργος Σταφυλάκης, η Διευθύντρια του Ελληνορουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κα Anamaria Diaconescu και η Διευθύντρια του Εκδοτικού Οίκου «ΟΜΟΝΙΑ» κα Elena Lazar.

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων ο Βουλευτής και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας Δρ. Dragos Gabriel Zisopol μετέφερε το θερμό χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννη Χρυσουλάκη, ο οποίος ανέφερε στο μήνυμά του ότι «η στήριξη της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο χώρο της ομογένειας, είναι στην κορυφή των στρατηγικών ενδιαφερόντων του Υπουργείου Εξωτερικών και ο θεσμός αυτός, θα πρέπει να διαφυλαχθεί και να συνεχιστεί, δεδομένης της συμβολής του στην ενδυνάμωση της πολιτισμικής και εθνικής ταυτότητας της νέας κυρίως γενιάς ομογενών. Σε αυτή την προσπάθεια, η Ελληνική Πολιτεία θα στέκεται, όπως οφείλει, πάντα αρωγός και συμπαραστάτης σας». «Εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού, εύχομαι κάθε επιτυχία και μακροημέρευση στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ελληνισμού καθώς και πρόοδο και ευημερία στην Ομογένεια της Ρουμανίας, η οποία τη φιλοξενεί με μεγάλη επιτυχία».