Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

Διαβατήρια

Η έκδοση διαβατηρίων πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ειδικότερα τη Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας (Χίου 8, Καισαριανή, T.K. 161 21, τηλ. 210 7298000).

Για την έκδοση νέου διαβατηρίου, οι Αρχές μας στο εξωτερικό παραλαμβάνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία αποστέλλονται στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Για να ενημερωθείτε για το στάδιο επεξεργασίας της υποβληθείσας αίτησής σας πατήστε εδώ

Α. Συγκεκριμένα, για την έκδοση διαβατηρίου στο Προξενικό Γραφείο :

1) Προσκομίζετε το παλαιό διαβατήριο (ΔΕΝ παρακρατείται από το Προξενικό Γραφείο μέχρι την έκδοση του νέου).

2) Προσκομίζετε το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας νέου  τύπου και φωτοαντίγραφο δύο όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.

3)  Εάν δεν έχετε παλαιό διαβατήριο ή δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, το Προξενικό Γραφείο δύναται να εκδώσει πιστοποιητικό γέννησης. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται ταυτοπροσωπία με έναν ενήλικο μάρτυρα, κάτοχο ελληνικής ταυτότητας νέου τύπου ή διαβατηρίου σε ισχύ.

4) Προσκομίζετε δύο πρόσφατες (τελευταίου μήνα) έγχρωμες φωτογραφίες 4x6 εκ. με βιομετρικά χαρακτηριστικά  http://www.passport.gov.gr/npc-periexomeno/npc-periexomeno/texnikes-prodiagrafes-fotografias.html

5) Υποβάλετε αίτηση (συμπληρώνεται στο Προξενικό Γραφείο ).

6) Οι άρρενες πολίτες πρέπει να ελέγξουν ότι είναι στρατολογικά τακτοποιημένοι.

7) Για την έκδοση διαβατηρίου σε ανηλίκους, απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους συνοδεία και των δύο γονέων. Εάν ο ένας γονέας δεν δύναται να παραστεί, πρέπει να προσκομίσει έγγραφη συναίνεση υπογεγραμμένη από αυτόν και επικυρωμένη νομίμως σε ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα Ελλάδας.

Ανήλικοι  ηλικίας 12 ετών και άνω υπογράφουν την αίτηση, ομού με τους γονείς τους , καθώς και την σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Ανήλικοι ηλικίας κάτω των 12 ετών δεν υπογράφουν οι ίδιοι, παρά μόνο οι γονείς τους. Απαιτείται, όμως, η αυτοπρόσωπη παρουσία τους.

Β. Στη συνέχεια πρέπει να κλείσετε ραντεβού στο Προξενικό Γραφείο  στο mail

Κανονίστε το ραντεβού σας αρκετά νωρίτερα από το ταξίδι σας. Η διαδικασία μέχρι τη λήψη του νέου διαβατηρίου είναι χρονοβόρα, διότι το διαβατήριο δεν εκδίδεται από το Προξενικό Γραφείο, αλλά τα δικαιολογητικά αποστέλλονται με διπλωματικό φάκελλο στην Διεύθυνση Διαβατηρίων του Υπουργείου Εσωτερικών στην Ελλάδα (μπορεί να διαρκέσει και έναν μήνα).

Γ. Καταβολή παραβόλου

388,24 Ρον για τους ενήλικες και τους ανηλίκους ηλικίας από 14 ετών και άνω

339 Ρον για τους ανηλίκους ηλικίας έως 14 ετών

266,8 Ρον για αντικατάσταση διαβατηρίου

Σε περίπτωση απόρριψης του διαβατηρίου σας επιστρέφονται τα χρήματά σας, εκτός από 23 Ρον που κρατούνται για ταχυδρομικά έξοδα.

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 17 Ιανουάριος 2018
Visit Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση