Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018
greek english
Πρεσβεία της Ελλάδος στη Στοκχόλμη

Πολιτιστικά Θέματα

Πολιτιστικό Τμήμα

Το Πολιτιστικό Τμήμα της Πρεσβείας εργάζεται για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στη Σουηδία, με θεματικούς άξονες τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, την αρχαιολογία, την ελληνική ιστορία, την κλασσική και σύγχρονη τέχνη της Ελλάδας. Επίσης, εργάζεται για την προαγωγή των πολιτιστικών και μορφωτικών σχέσεων Ελλάδας – Σουηδίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Πρεσβεία συνεργάζεται στενά με την Ελληνο-σουηδική Πολιτιστική Επιτροπή, τη Σουηδική Επιτροπή για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, Ομογενειακούς φορείς στη Σουηδία, κρατικά Μουσεία όπως το Μεσογειακό Μουσείο Στοκχόλμης, το Σύλλογο Φίλων Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και άλλους ελληνο-σουηδικούς φορείς.

Η Πρεσβεία δραστηριοποιείται, επίσης, ενεργά στο πλαίσιο της νεοσυσταθείσης EUNIC, (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιδρυμάτων Πολιτισμού ΕΕ). Ως μέλος του δικτύου Στοκχόλμης της EUNIC, η Πρεσβεία συμβάλλει στην προώθηση των σχέσεών μας με τη Σουηδία και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέλη του δικτύου.

Το Πολιτιστικό τμήμα της ελληνικής Πρεσβείας έχει να παρουσιάσει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εκθέσεις, λογοτεχνικές παρουσιάσεις, συναυλίες, διαλέξεις κ.α.

Η Ελληνο-σουηδική Πολιτιστική Επιτροπή

Λειτουργεί από το 1991, βάσει Διακρατικής Συμφωνίας που υπεγράφη από τους Υπουργούς Πολιτισμού Ελλάδος και Σουηδίας. Σκοπός της Επιτροπής είναι η ενθάρρυνση ιδιωτών και οργανισμών για την ανάπτυξη αμφίπλευρων επαφών και δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και τη Σουηδία. Η Επιτροπή, συνέρχεται δυο φορές το χρόνο και επιχορηγεί δράσεις ποικίλου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Το 2013, η Επιτροπή εγκαινίασε απονομή βραβείου «Ελληνο-Σουηδός της χρονιάς».

Η Σουηδική Επιτροπή για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Η Σουηδική Επιτροπή για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ιδρύθηκε το 2003 από τον διακεκριμένο ελληνιστή, καθηγητή και συγγραφέα Sture Linnér. Σήμερα, η Επιτροπή έχει Πρόεδρο τον ε.τ. Πρέσβυ κ. Krister Kumlin και εκπροσωπεί τη Σουηδία στο πλαίσιο της Διεθνούς Ενωσης για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα (International Association for the reunification of the Parthenon Marbles.) Στη Σουηδική Επιτροπή μετέχουν σημαντικές προσωπικότητες της χώρας.

Οι φίλοι του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

O Σύλλογος, με έδρα τη Στοκχόλμη, διοργανώνει εκδηλώσεις και σεμινάρια ελληνο-σουηδικού ενδιαφέροντος. Επίσης, εκδίδει το τριμηναίο περιοδικό Hellenika, δίδει χορηγίες σε φοιτητές και ερευνητές Αρχαιολογίας σουηδικών Πανεπιστημίων και απονέμει το ετήσιο βραβείο των «Φίλων του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου», καθώς και το Βραβείο Sture Linnér, σε Σουηδούς φιλέλληνες και ομογενείς με σημαντικό έργο. 

Στοιχεία επικοινωνίας:


Ηλεκτρονική διεύθυνση:
Τηλέφωνο: 0046 (0)8 54566010
Fax: 0046 (0)8 54566020
Ταχυδρομική διεύθυνση: Box 55565, 102 04 Stockholm, Sweden
Διεύθυνση επισκέψεων : Kommendörsgatan 16, 114 48 Stockholm (2ος όροφος)

Δρ. Μαργαρίτα Μέλμπεργκ

Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 09 Ιούνιος 2016
Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook Δείτε τις φωτογραφίες μας στο Flickr Ακολουθήστε μας στο Twitter Δείτε τα βίντεο μας στο YouTube
Visit Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση

RSS 2.0