Κυριακή, 22 Απριλίου 2018
greek bulgarian
Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια

Το Κτήριο

Ιστορικά στοιχεία των κτηρίων της Ελληνικής Πρεσβείας

Το Γενικό Προξενείο και Πολιτικό Πρακτορείο της Ελλάδος στην Βουλγαρία συστάθηκε στη Σόφια το έτος 1881 και το 1910 προήχθη σε Πρεσβεία. Επιφανείς πολιτικοί άνδρες και άνθρωποι των γραμμάτων, του νεώτερου Ελληνικού Κράτους υπηρέτησαν ως Πρέσβεις σ' αυτήν, όπως οι Ραγκαβής, Γρυπάρης, Ζαλοκώστας και Πιπινέλης.

Τα ιδιόκτητα κτήρια της Ελληνικής Πρεσβείας ευρίσκονται στην ανατολική παλαιά είσοδο της Σόφιας, «Ορλώφ Μόστ», σε ένα διαμπερές οικόπεδο, καλύπτοντας, σχεδόν, ένα οικοδομικό τετράγωνο συνολικής επιφανείας 2.372 τ.μ. Αναπαλαιώθηκαν με έξοδα της Ελληνικής Πρεσβείας τα δύο κτήρια στο κέντρο της Σόφιας, τα οποία ο μεγάλος στιλίστας Ντζιανφράνκο Φερέ περιέγραψε ως «αληθινά αρχιτεκτονικά μαργαριτάρια της πόλης».

Η Πρεσβευτική Κατοικία κτίσθηκε το έτος 1892 από πλούσιο Βούλγαρο καπνέμπορα, επί σχεδίων Αυστριακού Αρχιτέκτονα Frederic Grunenger. Είναι ένα από τα λίγα κτίρια τα οποία απομένουν στην Σόφια από τον 19ο αιώνα. Το 1929 αγοράσθηκε, με όλη την επίπλωσή του, υπό του Πρέσβεως Β. Δενδραμή για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, από την Εταιρεία Ανατολικών Καπνών «Νικοτέα». Συνδέεται με πολλά γεγονότα της νεώτερης διπλωματικής ιστορίας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Ανακαινίσθηκε πλήρως κατά τα έτη 1994 – 1996. Η οικία είναι επιπλωμένη με πρωτότυπα έπιπλα Bidermeier, Empire και Baroque στο σαλόνι, την αίθουσα υποδοχής και την τραπεζαρία. Πίνακες σημαντικών ζωγράφων και χαλιά από την Ροδόπη συμπληρώνουν το εσωτερικό.

Επί της οδού Σαν Στεφάνο 33 ευρίσκεται το νεοκλασικό κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της Πρεσβείας. Αγοράσθηκε το 1981 και ανακαινίσθηκε εις τρόπον ώστε να αναδειχθούν τα αξιόλογα νεοκλασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του. Το εσωτερικό είναι λειτουργικό και κοσμείται με πίνακες Ελλήνων ζωγράφων με κλασσικά Ελληνικά θέματα που αναδεικνύουν μια ενδιαφέρουσα μοντέρνα τεχνοτροπία.

Επί της λεωφόρου Εβλόγκι Γκεοργκίεφ, αρ. 103 βρίσκεται το κτήριο που στεγάζει το Προξενικό Γραφείο, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας και το Γραφείο του Ακολούθου Άμυνας, το οποίο επίσης διαθέτει νεοκλασικά στοιχεία.

Επί της λεωφόρου Μακεδονίας 11 ευρίσκεται το Ορθόδοξο Ελληνικό Παρεκκλήσιο, «Άγιος Γεώργιος». Ο Ναός αποτελεί Δωρεά του ομογενούς Ιωάννου Κοσμόγλου προς την Ελληνική Πρεσβεία Σόφιας (εδωρήθη το 1920). Είναι μία τρίκλιτη βασιλική με απλά λαϊκά αρχιτεκτονικά στοιχεία (διαστάσεων 10,80μ Χ 20,90μ). Το οικόπεδο είναι σχεδόν ορθογώνιο (διαστάσεων 52,80μ Χ 39,95μ).

Facebook

Visit Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση

RSS 2.0