Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018
greek english
Πρεσβεία της Ελλάδος στην Οττάβα
Αρχική arrow Οι Αρχές μας arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στην Οττάβα arrow Νέα arrow Μήνυμα κ. Υφυπουργού Εξωτερικών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Μήνυμα κ. Υφυπουργού Εξωτερικών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Σάββατο, 22 Μάρτιος 2014

Αγαπητές συμπατριώτισσες και αγαπητοί συμπατριώτες,

Με ιδιαίτερη συγκίνηση απευθύνομαι σε εσάς την ιστορική αυτή ημέρα της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Η 25η Μαρτίου είναι πηγή υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες όπου γης. Η επανάσταση του 1821 είναι γιορτή ενότητας των Ελλήνων και αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς του Οικουμενικού Ελληνισμού της εποχής, του Ελληνισμού της Οδησσού, της Βιέννης, της Αγίας Πετρούπολης, των Παρισίων, των Παραδουναβίων περιοχών, ο οποίος με βασικά σημαία αναφοράς την Ορθόδοξη Πίστη, τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας, συμμετείχε δραστήρια στους εθνικούς μας αγώνες.

Παρά τις αντιξοότητες και το εχθρικό διεθνές περιβάλλον της Ευρώπης του 19ου αιώνα, οι πρόγονοι μας, με οδηγό το όνειρο μίας ελεύθερης πατρίδας, ασυμβίβαστοι με την ιδέα της ήττας κατίσχυσαν σε ένα αγώνα άνισο και φαινομενικά καταδικασμένο σε αποτυχία.

Σήμερα, η πατρίδα μας καλείται να δώσει ένα άλλου είδους αγώνα. Να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής, να προσαρμοστεί δημιουργικά στις νέες συνθήκες, να ανακτήσει και να ξεπεράσει την θέση που κατείχε στο διεθνές γίγνεσθαι. Μια θέση που την δικαιούται και της ανήκει.

Η 25η Μαρτίου μας διδάσκει ότι η επιτυχία είναι προϊόν θέλησης σύμπνοιας και ομοψυχίας. Ταυτόχρονα διδάσκει πως " η διχόνοια που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή" μπορεί να οδηγήσει κάθε εθνική προσπάθεια στο χείλος του γκρεμού.

Είναι χρέος όλων μας να υπερβούμε διχόνοιες και μικροψυχίες, να ξεπεράσουμε διαφορές αντιλήψεων και πεποιθήσεων. Το οφείλουμε στους προγόνους μας αλλά ακόμα περισσότερο στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές.

Κυριάκος Γεροντόπουλος

FacebookTwitterRSS

You in Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση