Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019
greek french
Αρχική arrow Η Ελλάδα και η Γαλλία arrow Πολιτικές Σχέσεις

Πολιτικές Σχέσεις

Διμερείς πολιτικές σχέσεις

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας είναι ιστορικά και παραδοσιακά πολύ στενές. Η ισχυρή αυτή φιλία εγγράφεται στις παρακαταθήκες του παρελθόντος, από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Κατά τη μεταπολεμική περίοδο, οι δύο χώρες εργάστηκαν σταθερά για την προώθηση των σχέσεων τους, τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γαλλία παρέσχε ζωτική στήριξη στην Ελλάδα κατά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, ενώ διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981.

Η Γαλλία εξέφρασε συστηματικά την υποστήριξή της προς την χώρα μας στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης, όχι μόνο σε διακηρυκτικό επίπεδο, αλλά και εμπράκτως κατά τις κρίσιμες συνόδους των αρμοδίων  ευρωπαϊκών οργάνων. Η στήριξη της Γαλλίας δεν είναι άλλωστε ανεξάρτητη από τις αρχές που συνδέουν τις δύο χώρες για μια ισχυρή Ευρώπη που να στηρίζεται στην αλληλεγγύη, την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ασφάλεια.  

Μια νέα σημαντική σελίδα γύρισε στις ελληνογαλλικές σχέσεις με την επίσκεψη του Προέδρου Hollande στην Αθήνα (Φεβρουάριος 2013). Το κλίμα υπήρξε άριστο και σημειώθηκε ευρεία σύγκλιση απόψεων αλλά και ευκαιρία για να επαναληφθεί η γαλλική υποστήριξη σε μια σειρά ζητημάτων ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος. Η επίσκεψη αυτή προσέφερε την ευκαιρία για να τεθούν οι διμερείς σχέσεις πάνω σε συγκεκριμένες στρατηγικές και επιχειρησιακές κατευθύνσεις, καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα συνεργασιών, όπως είναι οι επενδύσεις και το εμπόριο, ο πολιτισμός και οι μορφωτικές σχέσεις, ο στρατιωτικός τομέας, ο τουρισμός και η δημόσια διοίκηση.

Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2014