Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019
greek french
Αρχική arrow Η Ελλάδα και η Γαλλία arrow Πολιτιστικές Σχέσεις και Ελληνική Ομογένεια

Πολιτιστικές Σχέσεις και Ελληνική Ομογένεια

Πολιτιστικές Σχέσεις και Ελληνική Ομογένεια

Υπάρχει μακρά και ιστορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού. Οι προνομιακές αυτές σχέσεις, που αναπτύχθηκαν από ιδρύσεως ελληνικού κράτους, είναι απόρροια του θαυμασμού που τρέφουν οι πολίτες των δύο χωρών για την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Οι στενοί δεσμοί πολιτιστικής συνεργασίας ευνοούν την ενίσχυση και προώθηση των καλλιτεχνικών ανταλλαγών. Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι η διοργάνωση σειράς καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων ελληνικού ενδιαφέροντος στη Γαλλία.

Η Ελλάδα, μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας, μιας εκ των διδασκόμενων ξένων γλωσσών επιλογής στην ελληνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Περίπου 300.000 Έλληνες μαθητές διδάσκονται τη γαλλική γλώσσα στην Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερα έντονο είναι και το ενδιαφέρον των Γάλλων πολιτών προς εκμάθηση των αρχαίων και νέων ελληνικών, γεγονός το οποίο καταδεικνύεται από τη λειτουργία Τμημάτων Σπουδών Νέων και Αρχαίων Ελληνικών σε Ανώτατα γαλλικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ελληνική Ομογένεια

Στην ευρύτερη περιοχή Παρισίων, Λίλλης και Λυών διαμένουν 15.000 περίπου Έλληνες. Στην περιοχή της Νοτίου Γαλλίας, η ελληνική παροικία ανέρχεται στα 20.000 περίπου άτομα. Οι ομογενείς στη Γαλλία διατηρούν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με την Ελλάδα, ενώ, ταυτόχρονα, είναι πλήρως ενταγμένοι στη γαλλική κοινωνία. Πολλοί εξ αυτών έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις στον καλλιτεχνικό και επιστημονικό τομέα στη Γαλλία.

Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2014