Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018
greek french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις της Πρεσβείας arrow Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στη Γαλλία (12 – 13 Δεκεμβρίου 2016).

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στη Γαλλία (12 – 13 Δεκεμβρίου 2016).

Δευτέρα, 19 Δεκέμβριος 2016

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στη Γαλλία, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2016.

Το ιδιαιτέρως πλούσιο πρόγραμμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας 12ης Δεκεμβρίου στο Hôtel des Invalides, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής του Προέδρου, παρουσία της Υπουργού κ. Emmanuelle Cosse. Στο πλαίσιο της τελετής, ο Πρόεδρος κ. Παυλόπουλος είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους του συστεγαζόμενου μουσείου, όπου φυλάσσεται και η σορός του Ναπολέοντα Α'. Κατόπιν, το πρωινό της ίδιας ημέρας, ο κ. Παυλόπουλος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, κ. Claude Bartolone. Νωρίς το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μετέβη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Conseil d'État), όπου διεξήχθη πανηγυρική συνεδρίαση στην αίθουσα της Ολομέλειας, κατά την οποία ο κ. Παυλόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πραγματοποίησε συνάντηση με τον ομόλογό του, Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. François Hollande, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο πλαίσιο της μετάβασής του κ. Παυλόπουλου στο Élysée, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Hollande, υπήρξαν κοινές δηλώσεις των δύο Προέδρων. Κατά τις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό του για τη φιλοξενία και αναφέρθηκε στους δεσμούς που έχει ο ίδιος με το Παρίσι, από την εποχή των φοιτητικών του χρόνων, υπογράμμισε ότι «στην πόλη του φωτός, το φως της ελευθερίας θα είναι πάντα πολύ πιο δυνατό από το σκοτάδι της τρομοκρατικής βαρβαρότητας». «Από την Αθήνα φέρνω στις αποσκευές μου τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και με βάση τις αρχές αυτές, «ήλθα για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μαζί με τους λοιπούς εταίρους με τους οποίους έχουμε κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση και αντίστοιχη αγωνία, προκειμένου να υπερασπισθούμε το μέλλον της ΕΕ σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου τα σύννεφα μαζεύονται απειλητικά στον ευρωπαϊκό ουρανό», προσέθεσε.

Εισάγοντας ένα ευρωπαϊκό πρίσμα στα ζητήματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: "Ζούμε σε μια εποχή όπου φτάσαμε στο σημείο να αμφισβητείται, έστω κι εμμέσως, η Συνθήκη της Λωζάννης... Εμείς οι Έλληνες βλέπουμε αυτή την απειλή ως μια απειλή η οποία αφορά όχι μόνο τα ελληνικά σύνορα, αλλά τα σύνορα της Ευρώπης. Γιατί η Συνθήκη της Λωζάννης καθορίζει και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αισθανόμαστε λοιπόν, υπερασπιζόμενοι τη Συνθήκη της Λωζάννης ότι υπερασπιζόμαστε τη διεθνή νομιμότητα αλλά και την Ευρώπη. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί αισθανόμαστε Ευρωπαίοι, γιατί για μας δεν έχουν σημασία οι θυσίες, όσο το όραμα το οποίο οφείλουμε να υπηρετήσουμε. Αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία για τους Έλληνες κι εμάς το όραμά μας είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό όραμα.” Κατόπιν, ακολούθησε επίσημο γεύμα, παρατιθέμενο από τον Γάλλο Πρόεδρο, προς τιμήν του κ. Παυλόπουλου.

Το πρωί της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας παρέστη στη Δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γαλλίας και Έξαρχου Ευρώπης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ. Εμμανουήλ. Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο κ. Παυλόπουλος αναχώρησε για τη Σορβόννη, όπου, αρχικά, συναντήθηκε με τον Πρύτανη της Σορβόννης, κ. Gilles Pécout, και τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Paris II, κ. Guillaume Leyte. Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτορα Νομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Paris II-Panthéon-Assas.

Μετά τη λήξη της συγκινητικής τελετής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με Έλληνες φοιτητές στο Παρίσι, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Σορβόννη για τους χώρους του Paris II-Panthéon-Assas, όπου ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου κ. Leyte παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μετέβη στο Κοιμητήριο Père Lachaise, όπου κατέθεσε στέφανο στο Μνημείο των Ελλήνων Πεσόντων υπέρ της Ελευθερίας. Ακολούθησε επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στη Γερουσία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γερουσίας, κ. Gérard Larcher και Γερουσιαστές.

Πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα, το βράδυ της Τρίτης, η Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία, κ. Μαρία Θεοφίλη, παρέθεσε δεξίωση στην Πρεσβευτική κατοικία, προς τιμήν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και της αντιπροσωπείας. Ανάμεσα στο πλήθος των εξεχουσών προσωπικοτήτων που παρευρέθησαν στη δεξίωση, ήταν και ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Valéry Giscard d'Estaing, με τον οποίο ο κ. Παυλόπουλος είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις.

You in Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece


Facebook

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση

RSS 2.0