Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021
greek german
Γενικό Προξενείο Μονάχου
Announcement: Announcement regarding arrivals from foreign countries to Greece Ανακοίνωση Παρακαλούνται οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού να προσέρχονται στον χώρο του Γ.Π.Μονάχου τουλάχιστον 10 πριν από το ραντεβού τους Ανακοίνωση Περιορισμός προσέλευσης κοινού στο Γενικό Προξενείο Μονάχου λόγω πανδημίας COVID-19 Καθορισμός ραντεβού ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα Επιλέξτε εδώ
Αρχική arrow Οι Αρχές Μας arrow Γενικό Προξενείο Μονάχου arrow Νέα arrow Χαιρετισμός του Φραγκίσκου Δούκα της Βαυαρίας με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Χαιρετισμός του Φραγκίσκου Δούκα της Βαυαρίας με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021

Οι εκκλήσεις για ελευθερία και ανεξαρτησία με σκοπό τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους μετά από την μακρόχρονη οθωμανική κυριαρχία,κατέφθασαν στο Μόναχο,επί του βασιλέως Λουδοβίκου του Α΄ της Βαυαρίας, στις αρχές του 19ου αιώνα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Λουδοβίκος Α΄υποστήριξε τον ελληνικό αγώνα για ελευθερία από το 1821, εκπαιδεύοντας νεαρής ηλικίας Έλληνες στο Μόναχο, αλλά και παρέχοντας οικονομική βοήθεια εξ’ ιδίων πόρων.Τον πηγαίο, μάλιστα, ενθουσιασμό του για την ελληνική αρχαιότητα μαρτυρούν ακόμη και σήμερα στο Μόναχο τόσο η πλειάδα των κτηρίων όσο και οι συλλογές ελληνικών έργων τέχνης. Ήδη από το 1829,παραχώρησε τον Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην ελληνική Ορθόδοξη κοινότητα.

Κορυφαίο σημείο αναφοράς για τον Λουδοβίκο τον Α΄ και το πάθος του για την Ελλάδα αποτέλεσε, βεβαίως, η στιγμή της ανάδειξης του δευτερότοκου υιού του, Όθωνα, σε βασιλέα της Ελλάδος το 1832, καθώς και η άφιξή του τελευταίου στο Ναύπλιο το 1833.  Τον Όθωνα συνόδευαν διοικητικοί αξιωματούχοι, ένοπλες δυνάμεις και πλήθος ειδικών, χωρίς την παρουσία των οποίων δεν θα είχείσως καταστεί εφικτός ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού κράτους, λόγω του ότι ο βασιλιάς ήταν ανήλικος.Δυστυχώς, οι Έλληνες και οι ευρωπαϊκές Μεγάλες Δυνάμεις δεν αξιολόγησαν, ορθώς, τις μεγάλες δυσκολίες που θα ανέκυπταν από την σύσταση, εκ του μηδενός, ενός φιλελεύθερου και σύγχρονου κράτους. Συνέπεια αυτών των προβλημάτων ήταν ο τερματισμός της βασιλείας του Όθωνα το 1862. Μετά την επιστροφή του στη Βαυαρία, ο βασιλιάς Όθων διατήρηςε συναισθηματικούς δεσμούς με τη δεύτερη πατρίδα του και συνέχισε την παροχή οικονομικής στήριξης προς αυτήν. Λέγεται, μάλιστα, ότι τα τελευταία λόγια του λίγο πριν πεθάνει ήταν: "Ελλάδα αγαπημένη μου Ελλάδα".

Ωστόσο, παρά την εξέλιξη αυτή, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Βαυαρίαςκατόρθωσαν να παραμείνουν ισχυρές. Ακόμη και σήμερα, θεωρώότι η επίδραση του πολιτισμού και της δημοκρατίας της αρχαίας Ελλάδος είναι, ιδίως στη Βαυαρία, ιστορικάπαρούσα. Η οικογένειά μου διατηρεί σήμερα,μια ζωντανή και προσωπική σχέση,μεταξύ άλλων και με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις από πολυάριθμες επισκέψεις στην Ελλάδα καιτα νησιά της. Οι συναντήσεις με τους ιδιαιτέρως φιλόξενους, χαρούμενους καιδοτικούς εκεί ανθρώπους οδήγησαν στην ανάπτυξη μακροχρόνιων φιλιών.

Αυτή η ιστορικά αναπτυγμένη σχέσηκαι οι προσωπικοί δεσμοί καταδεικνύουν τη σημασία της διάδρασης μεταξύ κρατών αλλά και μεταξύ ανθρώπων, για τη καλλιέργεια μιας ποιοτικής σχέσηςπου αντέχει στο χρόνο. Ελπίζουμε ότι πάντα θα βρίσκονται νέα στοιχεία σύγκλισης, προκειμένου να συνεχίζεται και να ανανεώνεται αυτή η ιδιαίτερη ελληνο-βαυαρική σχέση.

Συγχαίρω θερμά την Ελληνική Πολιτεία για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και απευθύνω σε όλους τους ‘Έλληνες τις καλύτερες ευχές μου για το μέλλον.