Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018
Η Ελλάδα στο Περού arrow Νέα της Πρεσβείαςarrow Πρώτη Υπουργική Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών (Αθήνα, 23-24 Απριλίου 2017)

Πρώτη Υπουργική Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών (Αθήνα, 23-24 Απριλίου 2017)

Τρίτη, 18 Απρίλιος 2017

Γενικές πληροφορίες

Η Υπουργική Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών είναι μία ελληνική πρωτοβουλία με στόχο την οικοδόμηση “θετικής ατζέντας” συνεργασίας στις διεθνείς σχέσεις και ανάδειξης του πολυδιάστατου ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στο διεθνές περιβάλλον.

Στις 24 Απριλίου, μετά από κοινή πρόσκληση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του Κινέζου ομολόγου του Wang Yi, συγκαλείται Υπουργική Διάσκεψη δέκα χωρών για την επίσημη σύσταση του «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών». Πρόκειται για ένα σημαντικό διεθνές γεγονός, καθώς για πρώτη φορά θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι για μία μείζονος σημασίας πολιτιστική πρωτοβουλία, πέρα από την Ελλάδα και την Κίνα, η Αίγυπτος, η Βολιβία, η Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, η Ιταλία, το Μεξικό και το Περού.

Δέκα σύγχρονα κράτη που εκπροσωπούν μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς, όπως ο Αιγυπτιακός, ο Ρωμαϊκός, ο Περσικός, ο Σινικός και ο Ελληνικός, καθώς και οι πολιτισμοί των Μάγια, των Ίνκας, των Αζτέκων, της Μεσοποταμίας και της κοιλάδας του Ινδού. Δέκα κράτη που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο των διεθνοπολιτικών εξελίξεων σε Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αφρική.

Ο πολιτισμός στη σημερινή εποχή είναι άμεσα συνυφασμένος με την ήπια ισχύ, η  οποία, με σωστή αξιοποίηση, μπορεί να αναδείξει τη διεθνή εικόνα μίας χώρας. Ταυτόχρονα, ο πολιτισμός αποτελεί, με την κατάλληλη, αξιοποίηση, μία σημαντική πηγή οικονομικής ισχύος.

Στην πρόσκληση που απηύθυναν προς τους ομολόγους τους, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κίνας υπογραμμίζουν το κοινό όραμα όλων για αξιοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς του παρελθόντος ως οχήματος για την προώθηση των φιλικών σχέσεων, της διεθνούς συνεργασίας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας σήμερα. Γιατί είναι κοινή η πεποίθηση πως τα επιτεύγματα του παρελθόντος αποκτούν συνεχώς μεγαλύτερη αξία, όχι όταν επαναπαύεται κανείς σε αυτά, αλλά όταν τα αξιοποιεί για να διαμορφώσει ένα καλύτερο σήμερα και ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο. Αυτόν ακριβώς τον σκοπό έρχεται να εξυπηρετήσει το «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών».

Το Φόρουμ αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των πρωτοβουλιών της «πολυδιάστατης» ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία δύο χρόνια, όπως ήταν η Διάσκεψη για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή, η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, η Τετραμερής για τη Διασυνοριακή Συνεργασία στη Θεσσαλονίκη και η Συνεργασία των 4 βαλκανικών κρατών μελών της ΕΕ.

Πληροφορίες για τις Εργασίες του Φόρουμ

•    Οι εργασίες του Φόρουμ θα διεξαχθούν στο Ζάππειο Μέγαρο την 24η Απριλίου, κοντά στην Ακρόπολη, διαχρονικό σύμβολο του Ελληνικού πολιτισμού.

•    Οι Υψηλοί Συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρέμβουν στο πλαίσιο της Υπουργικής Διάσκεψης και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την αξιοποίηση του πολιτισμού για την προώθηση της συνεργασίας.

•    Οι εργασίες του Φόρουμ θα ολοκληρωθούν με την παραχώρηση συνέντευξης Τύπου.

•    Μετά το πέρας των εργασιών, οι συμμετέχουσες αντιπροσωπείες θα ξεναγηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα ακολουθήσει δείπνο.

•    Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, παράλληλα με την Υπουργική Διάσκεψη, θα διεξαχθεί ακαδημαϊκό συνέδριο όπου διακεκριμένοι καθηγητές από το σύνολο των χωρών του Φόρουμ θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την σημασία του πολιτισμού ως πηγής ήπιας ισχύος, καθώς και τρόπους αξιοποίησής του ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης.

Λογότυπο (logo)

Πρώτη Υπουργική Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών (Αθήνα, 23-24 Απριλίου 2017)

Το λογότυπο του Φόρουμ είναι ένας Αστερισμός. Το φόντο του είναι η υδρόγειος, το κοινό σπίτι όλων των πολιτισμών. Πάνω της, μία γραμμή ενώνει τα αστέρια των δέκα πολιτισμών, σχηματίζοντας έναν αστερισμό.

Η μελέτη των άστρων απασχόλησε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν, να μετρήσουν, να προβλέψουν, να λατρέψουν. Κοιτάζοντας τον ουρανό, κοίταζαν το μέλλον και το λογότυπο, ως σύμβολο φωτεινής συνεργασίας, έρχεται να αποτυπώσει τόσο την γεφύρωση μεταξύ των πολιτισμών όσο και την γεφύρωση του χθες με το σήμερα και το αύριο.

Πρακτικές πληροφορίες για δημοσιογράφους

•    Για την εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοσιογράφων που θα καλύψουν τις εργασίες του Φόρουμ, έχει προβλεφθεί η σύσταση Κέντρου Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο.

•    Ως προς την διαπίστευση των δημοσιογράφων, τόσο των Ελλήνων όσο και εκείνων που θα συνοδεύουν τις επίσημες αντιπροσωπείες των συμμετεχόντων κρατών, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα τoυ Υπουργείου Εξωτερικών (www.mfa.gr) σχετικός σύνδεσμος όπου συμπεριλαμβάνεται, προς συμπλήρωση, σχετικό έντυπο διαπίστευσης.

•    Οι ενδιαφερόμενοι δημοσιογράφοι, αφού συμπληρώσουν και αποστείλουν το σχετικό έντυπο, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας για την παραλαβή των καρτών (badge) διαπίστευσης. ( ή τηλ. +30 210 3681921-22).

Join us on facebook

Visit Greece

Visit Greece | The Official website of the Greek Tourism Organisation

Golden Visa Programme

Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece

Educational and Cultural Tourism-Routes in Greece

Πρακτική Άσκηση

Ελληνική Κυβέρνηση