Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019
greek russian
Αρχική arrow Η Ελλάδα και η Ρωσία arrow Οικονομικές Σχέσεις

Οικονομικές Σχέσεις

Οικονομικές Σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας

Επίκαιρη ενημέρωση σχετικά με την οικονομία της Ρωσίας, πληροφορίες για διαγωνισμούς, εκθέσεις, διαδικασίες εισαγωγής, έρευνες αγοράς, στοιχεία διμερούς εμπορίου, θεσμικό και νομικό πλαίσιο κ.ά. μπορείτε να αντλείτε από την ιστοσελίδα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας Μόσχας στο σύνδεσμο http://agora.mfa.gr/ta-grafeia-oikonomikon-emporikon-upotheseon/grafeia-ana-xora/office/863

1. Η οικονομία της Ρωσίας

Κατά το 2015, η ρωσική οικονομία εισήλθε σε φάση ύφεσης, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 3,7% και να διαμορφώνεται σε 80,8 τρισ. ρούβλια.

2. Διμερείς Οικονομικές Σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας κατά το 2015 χαρακτηρίστηκε από σημαντικότατη μείωση, η οποία αντανακλά τις αρνητικές επιπτώσεις που συνεχίζουν να έχουν τόσο η ρωσική απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από χώρες της Ε.Ε. και άλλες χώρες που εφήρμοσαν κυρώσεις προς τη Ρωσία για τη στάση της στην κρίση της Ουκρανίας, όσο και η δραματική διολίσθηση του ρωσικού νομίσματος, η οποία συνεχίστηκε κατά το 2015.

3. Απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία από χώρες Ε.Ε., ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Νορβηγία

Από 07.08.2014, η Ρωσία επέβαλε απαγόρευση εισαγωγών διάρκειας ενός έτους σε ορισμένες κατηγορίες αγροτικών προϊόντων, προερχομένων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, Αυστραλία, Νορβηγία, Ουκρανία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Ισλανδία και Λιχτενστάιν. Η διάρκεια ισχύος επεκτάθηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 δυνάμει του Διατάγματος του Ρώσου Προέδρου 305/29.06.2016 και της εκτελεστικής Απόφασης του Ρώσου Π/Θ 608/30.06.2016.

4. Θεσμικό Πλαίσιο Οικονομικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας


Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσική Ομοσπονδία χαρακτηρίζονται γενικώς ως πολύ καλές, ενώ διέπονται από ένα άρτιο θεσμικό πλαίσιο.

5. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 25 Μάιος 2017