Τρίτη, 3 Μαρτίου 2026
greek russian
Πρεσβεία της Ελλάδος στη Μόσχα
Αρχική arrow Οι Αρχές μας arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στη Μόσχα arrow Νέα arrow ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023

Σήμερα, όπως κάθε χρόνο, οι Έλληνες σε όλον τον κόσμο, τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον οθωμανικό στρατό, τους κεμαλιστές και Τούρκους ατάκτους. Καμία πολιτική ή επιχειρησιακή συγκυρία δεν μπορεί να δικαιολογήσει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εις βάρος αμάχων, εθνική κάθαρση και άρνηση ύπαρξης ενός έθνους.

Ο Ελληνισμός της Ρωσίας έχει διαχρονικά συνδεθεί στενά με τον Πόντο και διατηρεί ακέραιες τις ελληνικές και ποντιακές παραδόσεις και αναμνήσεις του, στη δεύτερη, ρωσική πατρίδα του. Εδώ που, παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες, στέριωσε, πρόκοψε, άνθισε και ευημερεί.

Μόνον οι δυνατοί και δίκαιοι λαοί μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες και κακές στιγμές ή περιόδους της ιστορίας τους, να κοιταχθούν στον καθρέφτη και να παραδεχθούν τα λάθη τους ή ακόμα και τα εγκλήματά τους. Αργά ή γρήγορα, αλλά σίγουρα, θα έρθει και αυτή η ώρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό και για όσα υπέστη πριν από, σχεδόν, εκατό χρόνια.

Μόσχα, 19 Μαΐου 2023

Η Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία

Αικατερίνη Νασίκα